IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за борба с градушките чака спешно още пари

Запасите от ракети ще стигнат едва за 3-4 дни интензивна обработка на градоносните облаци, съобщи директорът на агенцията

18:06 | 26.06.14 г.
Агенцията за борба с градушките чака спешно още пари

Екипите на всички 200 ракетни площадки в България са по местата си, но запасите от ракети ще стигнат едва за 3-4 дни интензивна обработка на градоносните облаци, съобщи на извънредна пресконференция днес директорът на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ инж. Николай Николов.

„Ако не се закупят още ракети, 17 млн. декара земеделска продукция в страната ще бъдат застрашени от градушки. В телефонен разговор с министъра на земеделието проф. Димитър Греков разбрах, че е разпоредил Агенцията да получи 1,2 млн. лв. от бюджета на МЗХ, а чакаме и още 2,5 млн. лв. от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Това би подобрило рязко работата ни“, каза инж. Николов, цитиран от пресцентъра на Министерството.

Само за първите шест месеца от годината са обработени 947 градоопасни облака над обща територия над 55 млн. декара, съобщи още Николов. По думите му до момента са изстреляни близо 9000 противоградови ракети, които са помогнали за защитата на огромни територии със земеделска продукция.

„Представете си, че за 2012 г. сме използвали 2500 ракети, а за 2013 г. - 5100 ракети. Сега само до момента сме изразходвали близо 9000 ракети. Тези факти трябва ясно да ви обрисуват каква е реалната метеорологична обстановка над страната ни“, каза Николов.

По-рано днес земеделският министър съобщи пред журналисти, че МЗХ ще отпусне допълнително 2 млн. лева на Агенцията. Има съгласие на правителството за отпускането на парите, уточни той, цитиран от БТА.

Цената на една противоградова ракета е 300 долара.

Според Греков сме далечe обаче от необходимата защита за обхващане на цялата територия на България. В страната има около 36 млн. дка обработваема земя, а в момента ние съумяваме да опазим около една трета от нея, посочи той.

През последните дни мощни градушки унищожиха хиляди декари земеделски култури основно в Северозападна България и на места в Южна България.

На въпрос ще отпусне ли МЗХ пари и за "Напоителни системи", които също са в криза, министърът посочи, че това трябва да реши кабинетът. По думите му обаче би следвало такива средства да се отпуснат, защото дружеството извършва много важна дейност. Въпреки че нямат средства в момента за заплати, хората работят денонощно за наблюдение на количеството вода в язовирите, отбеляза земеделският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още