Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Агенцията за инвестиции очаква 400 млн. лв. вложения през 2017 г.

От началото на годината досега БАИ е сертифицирала 4 нови проекта на обща стойност 130 млн. лв.

Агенцията за инвестиции очаква 400 млн. лв. вложения през 2017 г.

Снимка: Pixabay

През 2017 г. 400 млн. лв. ще влязат в икономиката на държавата и ще бъдат разкрити нови 6 хил. работни места, прогнозират от Българска агенция за инвестиции (БАИ). Тя е направена на базата на подадените 20 заявления за сертифициране в агенцията, съобщиха от ведомството.

Интересът на инвеститорите отново е насочен към седемте приоритетни сектора - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти, обясняват от БАИ.

Според Стамен Янев, изпълнителен директор на агенцията, много бързо трябва да се създадат условия за обучение на квалифицирана работна ръка, която инвеститорите търсят.

“Хората са тези, които могат да направят един бизнес, една система или една държава по-устойчива, по-сигурна и по-привлекателна”, обясни той. Според него очакванията на потенциалните инвеститори са да има висококвалифицирани работници, което е едно от предизвикателствата пред България.

От началото на годината досега Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 4 нови проекта на обща стойност 130 млн. лв. и те имат потенциал да разкрият 3330 нови работни места. 

Още по темата

През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият над 4700 нови работни места, съобщават още от БАИ.

Сертифицираните проекти през 2016 г. предвиждат разширяването на съществуващата дейност на вече утвърдени български и международни компании в страната, обяснява още Стамен Янев.

Той припомни, че през 2016 г. в БАИ са постъпили и 127 заявления по Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), като обема на направените вложения са 127 млн. лв.

За сравнение през 2015 г. Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 12 проекта на обща стойност 189 млн. лв., които ще разкрият 1265 нови работни места.

От агенцията припомнят, че компаниите, чиито проекти минават през БАИ са освободени от корпоративен данък, ако реализацията на проекта е в район с висока безработица. За 2016 г. са освободени 19 проекта от корпоративен данък, като ще бъдат реинвестирани 83,5 млн. лева в тези райони.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра