Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Агенцията за публичните предприятия и контрол ще прави анализ на държавните фирми

Ще се изясни дали в предприятията с мажоритарен собственик държавата преобладава търговската дейност или те имат предимно публични функции и политики

Агенцията за публичните предприятия и контрол ще прави анализ на държавните фирми

Снимка: Ройтерс

Правителството възложи на Агенцията за публичните предприятия и контрол да изготви анализ на създадените със специални закони според Търговския закон държавни предприятия за изясняване характера на тяхната дейност, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Още по темата

Ще се преценява дали във фирмите с мажоритарен собственик държавата преобладава търговската дейност или те имат предимно публични функции и политики.

Законът за публичните предприятия беше приет през септември 2019 г., по силата на който бе създадена Агенцията за публичните предприятия и контрол, която да осъществява координацията на държавната политика по отношение на публичните предприятия и съответно да наблюдава и докладва на Министерския съвет за нейното изпълнение.

Законът предвижда Агенцията, по възлагане от правителството, да изготви на анализ на създадените със специални закони държавни предприятия за изясняване характера на тяхната дейност. Въз основа на него, Министерският съвет в срок от три години ще може да приеме програма за преобразуване на държавните предприятия в еднолични търговски дружества или в административни структури.

Investor.bg припомня, че след влизането на България в ЕRM II eдно от условията, които България трябва да изпълни е за реформа в държавните предприятия.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Осигуряват 50 млн. лева за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите