IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството е на опашката в борбата с бюрокрацията

Липсата на електронно правителство спъва планираното 20-процентно намаление на административната тежест, заложено в програмата на кабинета до 2012 г.

13:06 | 22.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Агроминистерството е на опашката в борбата с бюрокрацията

Министерството на земеделието и храните работи най-бавно по премахване на административните пречки при обслужването на бизнеса и гражданите. Това показва отчетът за изпълнението на Плана за намаляване на административната тежест до края на 2012 г., приет на днешното заседание на правителството, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Планът на правителството залагаше до края на следващата година бюрократичните пречки за бизнеса да бъдат намалени с 20%.

В приетия днес отчет се посочва, че земеделското министрество е забавило най-много от обещаните мерки, основно поради неинициативност за прокарване на съответните законови промени.

Според плана агроведомството и Изпълнителната агенция по горите е трябвало да събират данни от други държавни органи вместо от бизнеса, когато става въпрос за дейности, свързани с горския сектор. Двете ведомства е трябвало да съгласуват служебно издадените разрешителни за строеж с кметовете.

Три ведомства са изпълнили изцяло задълженията си по намаляването на административните процедури. Сред тях са Министерството на културата, Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

Потенциален риск от забавяне има обаче в подготовката за подаването на сведения по електронен път в системата на МВР и Националната служба за зърното и фуражите, без да се посочват причините.

Отлага се изпълнението и на една от мерките на Министерството на финансите за разработване на стандартна бланка, с която да се иска възстановяване на недължимо платени такси. Въпреки че е било заложено подобни искания да се подават по електронен път, това не е изпълнено. Причината за това е липсата на действащо електронно правителство, което да обхваща цялата държавна администрация, се посочва в отчета.

Планът за действие съдържа 135 мерки. Амбициите на кабинета са до края на годината да се преодолее изоставането и да се постигне 17-процентно намаление на административнтата тежест за бизнеса, съобщиха от МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още