Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Агроминистърът очаква с до 20% по-ниски цени на сезонните продукти в края на юни

Ще настояваме за намаляване на ДДС на всички храни от малката потребителска кошница при актуализацията на бюджета, посочи Иван Иванов

Агроминистърът очаква с до 20% по-ниски цени на сезонните продукти в края на юни

Снимка: БГНЕС/Росен Калинов

По-ниски цени на плодове и зеленчуци и задържане на тази на хляба ще има още в края на юни и началото на юли. По-евтини ще са сезонните продукти, които сега излизат на пазара, прогнозите са намалението да е с около 10-20%. Това съобщи министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред телевизия Евронюз.

Още по темата

Той уточни, че тази статистика се предоставя от Министерството на икономиката и индустрията, защото ведомството отговаря за Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Що се отнася до намалението на ДДС за хляба, Иванов обясни, че тази мярка е поискана от самите производители, като очакванията са, че по този начин цената му ще се запази и няма да се покачва.

„Позицията на БСП е за намаляване на ДДС на всички храни от малката потребителска кошница“, посочи земеделският министър. Той посочи, че това е едно от предложенията на министерството и ще бъде поддържано, макар че на този етап е отхвърлено на Коалиционния съвет. „Ще го поставим отново при разглеждането на актуализацията на бюджета“, потвърди Иванов.

Аграрният министър е категоричен, че са взети всички мерки в България да няма продоволствена криза. По думите му целта е да се поддържат българските земеделски производители, за да могат да задоволят нуждите на пазара, да са конкурентни и да могат да изнасят в чужбина.

Иванов напомни, че до този момент стопаните са подпомогнати с 920 млн. лева, като от тях извънредните са 143 млн. лева по Covid мярката.

Министърът обясни още, че при актуализацията на бюджета се изработват няколко варианта за допълнителна подкрепа на стопаните. „В публикуваното предложение за актуализация на бюджета на Министерството на финансите са предвидени още 168,7 млн. лева, които също ще предоставим на фермерите“, посочи той и обясни, че мерките са разработени както за да се подпомогнат земеделците, така и да се задържат цените на редица стоки.

Относно търговията на зърно министърът смята, че покачването на стойностите е световна тенденция и българските производители искат да продават на международни пазари и на по-високи стойности. „Нашите очаквания са за много добра реколта от пшеница и липси няма да има, вътрешното ни потребление е задоволено от родното производство“, подчерта Иванов.

На въпрос за проблемите на розопроизводителите аграрният министър съобщи, че те ще бъдат подпомогнати с 5 млн. лева по Covid мярката. Той уточни, че в отношенията преработватели-търговци не може да има намеса, няма как да се повлияе и на изкупните цени.

„Поели сме ангажимент за промени в Закона за маслодайната роза, очакваме в кратки срокове с представителите на бизнеса да започнем да работим по него“, разясни Иван Иванов. Според него целта на измененията е да бъдат коригирани пропуски, направени в годините, както и да се гарантира качеството на продукцията.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
При инфлация 14% очакват цените на зеленчуците да паднат с 20%? Горките производители... така и малкото останали ще се откажат. А махането на ДДС само за продуктите от потребителската кошница (върху която се смята инфлацията) е трик, който да смъкне официалната инфлация преди приемането на еврото.

Още от Икономика и политика
БСП ще преговаря с ПП за съставяне на правителство в този парламент