IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агропродукцията расте през 2015 г., за приходите на фермерите трендът е надолу

Една от причините е руското ембарго, според министъра на земеделието Десислава Танева

08:59 | 25.02.16 г. 1
Агропродукцията расте през 2015 г., за приходите на фермерите трендът е надолу

През 2015 г. произведената от земеделските стопани продукция се е увеличила при повечето отрасли, коментира пред телевизия Bulgaria ON AIR министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя посочи като пример, че продукцията на биопроизводството расте с 30%, включително заради произведения био пчелен мед. Недофинансирани доскоро сектори като животновъдство, плодове и зеленчуци също отчитат увеличения.

Намалява обаче произведеното краве мляко, като това е в следствие на кризата в млечния сектор, която започна през 2014 г. в целия Европейски съюз.

Що се отнася до финансовите приходи на фермерите, статистиката показва тенденция надолу. Загубите са в резултат и от руското ембарго, каза министърът.

„Сега трябва да говорим как може да се излезе от кризата в аспекта на общия европейски пазар. Да, желанието на всички фермери е трендът да се обърне по отношение на цените на основни продукти като месо, мляко, плодове и зеленчуци. За да се случи това, трябва да се възстановят традиционни пазари, което ще повиши цените“, каза Танева.

Тя подчерта, че България сама не може да  обърне сегашния тренд в цените на млякото, плодовете и зеленчуците. По думите й това трябва да се случи за целия Европейски съюз. Танева припомни, че освен преките загуби от руското ембарго, има и косвени последици за европейския пазар, тъй като някои европейски страни изнасяха 70% от млечните си продукти за Русия.

В началото на тази седмица Центърът за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа във формата 16 плюс едно, който е базиран в София, информира, че са сключени договори за износ на осем продукта на български производители, например тестени изделия и минерални води за Китай, припомни министърът.

Запитана дали ще изнасяме цигари за Китай тя посочи, че в момента българската страна работи за приключването на 22 процедури за различни продукти, за да стане този износ възможен. Една от процедурите е за тютюн и се очаква през март инспекция от китайските власти да прецени дали одобрява условията за производството.

Танева допълни, че процедурите за износ в Китай са продължителни – например тази за млечните продукти е отнела 4 години.

Министърът подчерта, че е много важно фермерите да се обединяват. В сектор плодове и зеленчуци работят около 9 хил. земеделци, от които едва 0,3% са организирани в 14 признати организации на производители.

В новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) има мерки за подкрепа на сдружаването, но това става трудно поради спецификата на българския манталитет, стана ясно от думите на Танева.

По повод информацията в медиите за открит пластмасов замърсител в продукти на Mars Chocolate, които са произведени в Холандия, Танева каза, че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) не е открила у нас такива партиди.

Министърът припомни, че в процес на приемане е цял пакет закони, свързани с хранителната верига. Тя коментира, че санкциите са завишени, например в променения Закон за ветеринарномедицинската дейност, за да има превенция на заразите.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria  ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
На всякъде спадат цените на земеделската продукция с рекордните добиви из цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още