IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЯР: Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по план

По отношение на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ от агенцията засега са издали единствено разрешение за избор на площадка

12:28 | 21.01.15 г.
АЯР: Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по план

Удължаването на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по план, съобщи по време на пресконференция председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов.

Той допълни, че до ноември 2014 г. са получени всички необходими документи и на базата на тях е одобрена програмата за удължаване на сроковете на експлоатация на двата блока.

Допълнително външна фирма - "Уорли Парсънс", оценява дали препоръчаните мерки са достатъчни. Договорът с "Уорли Парсънс" е на стойност около 150 хил. лв.

До април се очаква компанията да даде своята оценка на програмата.

Ако има допълнителни мерки, те могат да бъдат включени в плановете. АЕЦ „Козлодуй“ в момента може спокойно да започне изпълнението на плана, одобрен от АЯР, допълни Костов.

От Агенцията са категорични, че на базата на първите данни от оценката на петия реактор на централата може да бъде дадено разрешение за удължаване на лиценза за експлоатация с още 10 години. Допълнително собственикът (АЕЦ "Козлодуй") ще може да кандидатства за удължаване на този срок на базата на изпълнената сега програма. 

По отношение на удължаването на лицензите за експлоатация на двата блока сроковете предвиждат до края на 2014 година да бъде извършена подготовка и планиране на изпълнението на проекта, което вече е приключило. На втори етап трябва да се направи проверка на факторите за безопасност, което е планирано да приключи до март 2016 година. До юни 2016 година трябва да бъдат оценени резултатите от проверките и до септември 2016 година проектът да бъде финализиран. 

Припомняме, че срокът за експлоатация на пети блок е до ноември 2017 година, а за шести - до 2019 година. Ресурсът на шести блок обаче е до 2021 година. 

Според зам.-председателя на АЯР Борислав Станимиров удължаването на живота на двата блока е чисто технически въпрос и няма политика. „Разрешението за удължаване на експлоатацията дават само националните регулатори и не зависи нито от ЕК, нито от Русия“, заяви той.

През 2014 г. АЕЦ „Козлодуй“ е докладвала само за 2 експлоатационни събития, което е рекорд за централата. Костов посочи, че и двете събития са от нулево ниво по 7-степенната скала ИНЕС и са по едно събитие в пети и шести блок. В пети блок събитието е регистрирано в процес на тестове по време на планов ремонт на реактора.

По отношение на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ от Агенцията засега са издали единствено разрешение за избор на площадка. Към момента в агенцията не е постъпило искане от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ за издаване на заповед за одобрение на избраната площадка.

През миналата година продължават действията по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Към момента са извършени дейности по извеждане на "по-слабо радиоактивно оборудване" на първите два блока, обясниха от Агенцията. Работата върви бавно и има вероятност да не приключи в пълна степен и до 2030 година, обясниха експертите. 

По отношение на оспорваната в съда и отменена Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на Националното хранилище, Лъчезар Костов обясни, че в момента тече нова процедура по ОВОС. Дори и тя да не бъде положителна, АЕЦ "Козлодуй" има възможност да съхранява отработеното ядрено гориво от двата работещи блока на площадката на централата, стана ясно още от неговите думи. 

На този етап България не планира да затвори горивно - ядрения цикъл и да обогатява уран за гориво на централата, категорични бяха експертите в Агенцията. 

АЯР е извършила 27 инспекции на АЕЦ "Козлодуй" през миналата година и 10 проверки на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), част от които се отнасят до извеждането от експлоатация на мощности от АЕЦ "Козлодуй". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още