Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

АИКБ предлага мерки за смекчаване на последиците от извънредното положение

Необходима е програма за излизане от кризата, посочват от асоциацията

АИКБ предлага мерки за смекчаване на последиците от извънредното положение

Снимка: Pixabay

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпрати писмо до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова, включващо предложения за смекчаване на икономическите последици от мерките, които са наложени в страната за овладяване на кризата с коронавируса.

В писмото, което беше изпратено и до медиите, се посочва, че Законът за извънредното положение е приет по спешност, поради което не е разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), а сега АИКБ иска да предложи редица мерки за справяне със ситуацията.

Още по темата

Сред мерките от общ характер фигурира разработката на програма за излизане от кризата. За целта трябва да се мисли върху мерките, които ще се прилагат след приключването на извънредното положение, гласи текстът. Освен това се предлага прекратяването на задължението за заплащане на такса битови отпадъци и данък сгради за затворените обекти и предприятия за периода, за който са спрели работа.  

От АИКБ предлагат извънредна еднократна компенсация в размер на 1000 лева за самонаетите лица, за микропредприятията с до 9 служители, както и за независимите работещи и артистите-изпълнители.

В писмото се посочва, че би било добре да има отлагане на ДДС върху неплатени фактури, а за периода на извънредното положение да не се дължи осигурителната вноска за сметка на работодателя за всеки работник.

Мерките в областта на туризма обхващат облекчено издаване на визи на основните групи туристи, като руските, при пристигането им у нас, като това ще се случва на място. АИКБ предлага разрешаване на дейността на малките семейни хотели и ресторанти, в случай че спазват стрийктно изискванията за безопасност и социално дистанциране.

Като добра възможност от асоциацията виждат по-нататъшно провеждане на голяма маркетингова кампания за представянето на страната като туристическа дестинация.

Писмото включва и мерки за безпрепятствено движение на стоки и товари, включително въвеждането на електронни товарителници. От АИКБ смятат, че за времето на кризата логистичните бази трябва да се смятат за обекти от критичната инфраструктура на страната и е необходимо, поради големите загуби на таксиметровия превоз, туризма и друг превоз на пътници, да се отменят от държавата 80 на сто от дължимите осигуровки за работещите в тези браншове.

Междувременно от НСТС изпратиха съобщение до медиите, посочващо, че съветът ще проведе онлайн заседание в понеделник във връзка с приетите промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Планирано е обсъждането на допълнителни социални и икономически мерки, които са предложени от синдикални и работодателските организации.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 2 години
Повече пазари трябва да се отварят и да се спазват мерките , а не да се затварят.Така ли помага държавата -да затрие повече българи?
0
 
6
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
трябва да се повиши минималния задължителен праг за регистрация по ДДС от сегашните 50 000 лв на поне 200 - 250 хиляди лева че даже и 350 000 лв

Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание