IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ се опасява от нови промени по втория пенсионен стълб в 12 без 5

Опасението е споделено по време на среща, проведена по инициатива на мисията на Международния валутен фонд у нас

17:25 | 12.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По време на срещата си с редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е изразило съмнения, че поправките в Кодекса за социално осигуряване (КСО), "ерозиращи" капиталовия стълб на пенсионната система, отново може да бъдат прокарани в последния момент. Опасението на АИКБ е споделено по време на срещата, проведена по инициатива на мисията на МВФ, която е на посещение у нас до 16 септември.

Срещата е имала за цел оценка на икономическото и финансовото развитие в България и обсъждане на икономическите и финансови политики в страната, уточняват от АИКБ.

АИКБ е сериозно разтревожена от някои от идеите, залегнали в поставения на обсъждане от Министерството на финансите законопроект (в последствие оттеглени) за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване и особено от предвижданите поредни промени, прекрояващи капиталовия (т. нар. „втори стълб“) на пенсионноосигурителната система. 

В сегашния си вид направените предложения за промени в пенсионноосигурителната система ерозират втория, капиталов стълб, а с това - и пенсионния модел като цяло, са заявили от работодателската организация. Прокламираното право на избор на осигурените лица също се поставя под съмнение с предлаганите промени. Създава се безпокойство у хората и притеснения за съдбата на средствата, акумулирани в техните сметки.

От АИКБ предупреждават, че насочването на лични средства на осигурените за пенсия към общ пул е „достатъчно свидетелство за намерението на правителството за пълзящо зачеркване и на втория стълб, и на тристълбовия пенсионен модел“. Евентуалното приемане на промените в този им вид със сигурност ще тласне голям брой осигурени върху по-високи доходи лица към сивата икономика и като равносметка ще се превърне в психологически мотив за укриване и „спестяване“ на осигурителни вноски, посочили са работодателите пред Мисията.

От АИКБ смятат, че единственото правилно действие е да се гарантира възможност за преценка и за свободен информиран избор на хората, достигнали пенсионна възраст между: еднократно изплащане на натрупаните средства за втора пенсия или срочна пенсия от личната партида, платима до нейното изчерпване и с право на унаследяване или пожизнена пенсия.

Предупреждаваме, че всякакви различни решения ще доведат до проблеми, за чието решаване ще бъдат пропилени огромни средства и загубени години за реформи, като пенсионната система чувствително ерозира през това време. Ако неглижираме капиталовите схеми, ако „променяме правилата по време на играта“, не трябва да се изненадваме от низходящ тренд на чуждите инвестиции или от факта, че няма сериозни кандидати за приватизация на фондовата ни борса, посочват още от асоциацията на индустриалците.

Пред мисията на МВФ от АИКБ са споделили още, че социалният диалог в България е изправен пред предизвикателства - правителството често не взима предвид позицията на работодателите по минималната работна заплата (МРЗ), като тиражира нейно увеличение; важните промени в пенсионната система системно се обявяват за обществени консултации непосредствено преди големи празници без предварителен адекватен диалог със социалните партньори, а резултатите от изключително краткото обществено обсъждане не се взимат под внимание; важните решения – като стабилизиране на банковата система, емитирането на държавен дълг и радикални промени в цените на енергоносителите (за последното има прогрес в смисъл подобрение) също се предприемат без на практика да се отчитат позициите на социалните партньори. 

Във връзка със ситуацията на пазара на труда работодателите са уточнили, че  спешно са необходими реформи в областта на професионалното и висшето образование и ориентиране на образованието към нуждите на бизнеса. Те настояват за спешни действия за повишаване броя на местата по държавна поръчка за ученици в професионалните училища по дефицитни, но непопулярни професии и специалности, както и отпускане на държавни стипендии за тях.

АИКБ е представила за пореден път позицията си против административното определяне на минималната работна заплата, изтъквайки, че нарастването на МРЗ (с включен клас) изпреварва ръста на производителността на труда, договаряните по браншове МОД, както и ръста на средната работна заплата, като надвишава 50%, а в редица икономически дейности – дори 75% от нея. АИКБ настоява за нов подход при определянето на МРЗ за страната и предлага минималните месечни работни заплати и минималното заплащане за час да се определят чрез бипартитно колективно договаряне между браншовите (отрасловите) работодателски и синдикални организации, които да се договарят по икономически дейности. Това ще замени договарянето на минималните осигурителни доходи (прагове).

Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономическият растеж на България за тази година да се забави до 2,3% спрямо 3%, отчетени през миналата година. Същият темп на растеж МВФ очаква да се задържи през следващата година. Очакванията на МВФ за българската икономика са по-оптимистични и в сравнение с пролетната прогноза на Европейската комисия (ЕК), според която брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се разшири с 2% през тази година. МВФ очаква ръстът на износа на България през тази година да се забави до 4,1% през тази година и да се ускори слабо до 4,2% през 2017 г. Според фонда основен двигател на растежа ще бъде частното потребление, за което прогнозира, че ще се разшири с 2,5% през тази година и ще задържи този темп и през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още