Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

АИКБ: В пандемията икономиката намалява темпа си на изсветляване

Налице е обаче изсветляване в отношенията между служителите и работодателите, твърди Добрин Иванов

гледано: 916   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

2020-та година беше година на кризи и е възможно данните да покажат, че икономиката намалява своя темп на изсветляване. Въпреки това през последните 10 години тенденцията е в посока на изсветляване. През 2010 г. стойността на индекса беше 63,8, а в момента е почти 80, което представлява 15% ръст в изсветляването на икономиката. Това каза Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"На 9 декември ще бъдат оповестени данните за Композитния индекс „Икономика на светло“ за 2020 г. Трудно ми е да предположа какво ще покажат. Вече изчислихме социологическата част, която е базирана на социологически анкети сред нашите членове. Предстои да изчислим и статистическата част на индекса, която се базира на реални статистически данни от НСИ", разказа Добрин Иванов. 

От думите на госта стана ясно, че пандемията е довела до изсветляване и в отношенията между служителите и работодателите, като се имат предвид мерките за подкрепа. Те се оказаха притегателна сила за легализиране на официалните доходи на работниците. Така подкрепа беше предоставяна на база на официално декларираните от работодателите данни.

"Според анализите голямата част от недекларираната заетост се дължи на това, че работниците и служителите не виждат справедливост и са загубили доверие в пенсионноосигурителната система и здравната система", каза Иванов.

Гостът е на мнение, че минималната пенсия трябва да бъде премахната и трябва да се определя само на база на осигурителния принос.

Пенсионното плащане, което представлява плащане на заместващ доход, трябва да е базирано на осигурителния им принос. През последните години поради различни политически решения беше нарушен този основен прицип в пенсионната система. Така в момента половината от всички пенсионери получават една и съща пенсия, без да се взима предвид техният осигурителен принос. Отмяната на минималната пенсия трябва да се случи обаче, без да се намаляват доходите на пенсионерите, подчерта Добрин Иванов. 

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 17 януари