Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

АИКБ: Запазва се високото ниво на търпимост към неформалните практики

Обществото не познава мерките за ограничаване на сивата икономика у нас, смятат от асоциацията на индустриалците

Голяма част от мерките, предприети за ограничаване на сивата икономика у нас, все още слабо се познават, показват изводи от изследване на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Темата за неформалната икономика ще бъде централна за обществото поне още 15 години, съобщават от организацията.

Още по темата

Към днешна дата се запазват изключително високи нива на толерантност и търпимост към неформалните практики, смятат експерти на АИКБ. Като цяло продължава да бъде висока психологическата нагласа и компромисното възприемане на определен вид неформални практики.

Все още широко е разпространена готовността за работа без договор, работа на договори с фиктивни клаузи и полагането на труд без осигуровки, като едни от социално допустимите „компромиси”, смятат от асоциацията.

Отчита се положителна тенденция за настъпило преструктуриране в неформалните практики в трудово-правните отношения. Ако през 2010 година типичната неформална практика е работата без договор, то през 2012 година неформалността се е „преместила” към друга практика – работа по договор за сума, равна или малко над минималния осигурителен праг и допълнително заплащане „на ръка”.

Асоциацията на индустриалния капитал заключава, че само въвеждането и спазването на ясни правила от страна на държавата за стимулиране на “светлата” икономика би подобрило чувствително условията на правене на бизнес.

Като ключов фактор за ограничаване и превенция на неформалната икономика се определя по-добрата информираност на обществото за характера и целите на прилаганите мерки, която би повишила ефекта от мерките, а също и би изградила по-трайни нагласи за нетолериране на неформалните практики.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП поиска извънредно заседание на парламента