IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако държавен служител стане кмет, ще ползва неплатен отпуск за времето на мандата

Парламентът прие на първо четене промени в закона за местното самоуправление

10:06 | 21.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесени от народни представители от ГЕРБ, БСП Лява България, БДЦ-НС, ДПС и АБВ, съобщи БТА. 

Промените предвиждат, когато държавен служител бъде избран за председател на общински съвет или за кмет, той да може да ползва неплатен служебен отпуск за времето на изпълнение на съответната длъжност. Вносителите посочват, че по този начин ще се даде възможност на държавни служители да бъдат избирани за кметове или председатели на общински съвети.

В мотивите към проекта се казва, че „държавните служители са с висока квалификация и ще бъде неправилно и дискриминационно да не им се даде възможност да бъдат избирани за кметове или председатели на общински съвети“.

Също така се изтъква, че след последните местни избори има редица случаи на освободени държавни служители, избрани на изборни длъжности, например в общините Севлиево, Златоград, Тетевен и Никопол.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mitkomik
преди 7 години
Да така е , те нормалните хора са прости и не стават за тия длъжности:) Аз като искам да стана кмет , трябва да напусна работа, но ДЪРЖАВНИЯТ СЛУЖИТЕЛ, да не загуби сигурната работа - ще го пускат неплатен отпуск??? Е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още