Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Активни потребители: Повечето листни зеленчуци са замърсени с нитрати и бактерии

Потребителската асоциация прати в лаборатория марули и зелен лук

Активни потребители: Повечето листни зеленчуци са замърсени с нитрати и бактерии

Снимка: Pixabay

При изследване за замърсяване на листните зеленчуци, продавани в България, бе установено наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и Escherichia сoli в 61% от салатите, съобщи Асоциация „Активни потребители“.

Асоциацията е направила изследването, като е закупила 18 продукта от няколко големи търговски вериги и четири общински пазара: салати, включително „Айсберг“, и зелен лук. Зеленчуците са били в пликове и доставени същия ден в лаборатория. 

Още по темата

Изследването регистрира замърсяване с нитрати на три (17%) продукта (от 18), всичките марули. Две от тях са закупени от пазари и една от търговска верига. Максималното измерено количество на нитрати е 5 гр/кг.

Това е малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на потребителите. Въпреки това наличието на наднормени нитрати не трябва да се пренебрегва, казват от Асоциацията.

При 16 продукта (89%) се откриват колиформи. При 11 (61%) се установяват и E. сoli . Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. В единствената салата тип „Айсберг“, която се продава в цяла опаковка, не се откриват бактерии.

Резултатът е тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите, в които се продават, са с висока честота на замърсяване с бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода.

Присъствието им в марулите вероятно е вследствие на лошото почистване и недостатъчното измиване. За разлика от колиформите, източник на E. сoli е фекално замърсяване. То може да стане от внасяне на органична тор, манипулации със замърсено оборудване, източник може да е персоналът или пък неправилно съхранение.

Недостатъчното почистване и измиване подпомага развитието на бактериите.

Защо E. сoli е опасна?

Обикновено бактерията живее в червата ни и през повечето време е безвредна. Някои подвидове, наречени щамове, обаче могат да бъдат особено опасни при малки деца и хора с компрометирана имунна система.

Препоръки за потребителите

Не купувайте зеленчуци със загнили или със силно избелели, изсъхнали или нахапани листа;

Избягвайте марулите, зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост;

Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо;

Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите, които понякога се крият между листата;

Освен измиването салатите може да бъдат накисвани в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси;

Ако подозирате замърсяване с микроорганизми, може да дезинфекцирате марулите с 1% разтвор на водороден пероксид (кислородна вода), но преди това задължително се консултирайте за процедурата с аптекаря, от когото купувате препарата и инструкциите за употреба. Не забравяйте, че след дезинфекция трябва обилно да оплакнете с питейна вода;

Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии