IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Манолев: В област Кюстендил се реализират проекти за над 35 млн. лв.

Предприятията в региона работят усилено за внедряване на иновации и подобряване на конкурентоспособността си

15:56 | 20.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Мнистерство на икономиката</em></p>

Снимка: Мнистерство на икономиката

Проекти за внедряване на иновации и подобряване на конкурентоспособността на обща стойност над 35 млн. лв. се реализират от предприятия в област Кюстендил, съобщи заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, цитиран в прессъобщение от ведомството.

Той се е срещнал с Ваньо Костадинов, управител на фирмата "Витал" и член на председателския съвет на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи, както и с изпълнителния директор на асоциацията Йордан Беловодски.

Шивашката индустрия е сред водещите отраслови сектори в региона, допълват от икономическото министерство.

Според статистиката към настоящия момент по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" на територията на област Кюстендил са сключени общо 17 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Общата стойност на сключените договори възлиза на 16 млн. лв. Още по-активни са били компаниите от региона през миналия програмен период, като по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" в периода 2007-2013 г. успешно са приключили 34 договора, а изплатената безвъзмездна финансова помощ е за 20 млн. лв.

Манолев се е ангажирал да се търсят механизми за приоритизиране на региона при планирането на бъдещите процедури за европейско финансиране, тъй като компаниите са много активни, но са в по-неблагоприятно положение от други райони в страната. Заместник-министър е представил и работата по застъпване на дуалното образование и мерките за облекчаване на изискванията при внос на кадри от трети страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още