Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Алфа Рисърч: Близо 80% от фирмите ни имат спад в приходите през април

В областта на строителството има амплитуди – фирми, които запазват дейността си, и малки компании със сериозни затруднения, посочи Боряна Димитрова

Алфа Рисърч: Близо 80% от фирмите ни имат спад в приходите през април

Снимка: Pixabay

79% от българските фирми посочват, че през последния месец бележат спад в своите дейности и приходи. Така Боряна Димитрова, управител на "Алфа рисърч", коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес", най-новото проучване на агенцията.

Още по темата

"В рамките на проучване на "Алфа Рисърч", проведено сред над 500 фирми, са анкетирани, от една страна, българските стопански субекти - фирми, а от друга страна – граждани", уточни управителят на социологическата агенция. "Идеята е да проследим през призмата на заетите и бизнеса какво се случва в ерата на коронавируса", коментира тя.

Според анкетата 20% от компаниите отчитат, че нямат промяна в дейността и приходите си, 3,5% от тях дори са ги увеличили, а 1,6% са били достатъчно гъвкави, за да се преориентират към друго производство.

По думите на Боряна Димитрова около 6-7% е делът на тези, които имат спад от 20% на приходите си.

"Около 50% са тези, които бележат понижение между 20 и 90% на дейността си, и 15% посочват, че спадът им е практически стопроцентов", поясни още социологът и потвърди, че най-засегнати от кризата са малките фирми. "Част от потърпевшите браншове са ресторантьорството и хотелиерството, както и културата и организацията на различни събития", коментира тя.

Димитрова обясни, че в областта на строителството виждаме амплитуди – фирми, които запазват дейността си, и малки компании в строителството и транспорта, изпитващи сериозни затруднения.

"25-26% от фирмите – главно от производствения сектор и секторите на търговията и услугите, отбелязват, че са работили по същия начин като преди. Около 40% от хората са запазили начина си на дейност", посочи тя.

Проучването установява, че 22% от компаниите са пуснали служителите си да работят дистанционно. "Това са по-малки фирми, главно в областта на услугите. Доста от компаниите смятат да запазят тази дейност в бъдеще", разкри управителят на "Алфа Рисърч". "17% са пуснали служители в неплатен отпуск, 17,9% работят със съкратено работно време, 12% са съкратили част от персонала си, 9% са съкратили всички свои служители", допълни тя.

Вижте целия разговор с Боряна Димитрова във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
След като спадат приходите, ще трябва да се намаляват разходите. Което означава здрава рeзня на заплати. При двуцифрена безработица и невъзможност за работа в чужбина, бизнесът вече лесно ще си го позволи. Доходите и заетостта ще се върнат на нивата от преди 10 години.
0
 
1
 
2
khao до: khao
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
селтaк = ***
1
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
еми да намерят начин да си ги вдигнат.... нали са предприемачи, бизнесмени, каймака... пак ли трябва ние заплатаджите да ги спасяваме ? зада може после някой *** да ми се праеи на велик и да ми обяснява как ки хранел

Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро