IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алибегов: Да отворим границите за туристи и да покажем, че в България е безопасно

Нова Covid вълна в края на годината може да ликвидира туризма и ресторантьорите, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията

16:25 | 24.06.21 г.
Алибегов: Да отворим границите за туристи и да покажем, че в България е безопасно

По думите му най-важният въпрос, който браншът ще обсъжда на среща при служебния премиер утре, е моментално отпадане на рестрикциите за граждани на ЕС, Великобритания, Русия и Израел.

„Това са страните, които са със страшно напреднала ваксинация“, съобщи Алибегов.

Експертът е категоричен, че няма логика да са разрешени вътрешните пътувания в страната въпреки много ниското ни ниво на ваксинация, а да забраняваме в България да влизат туристи от страни с вече много голямо ваксинационно покритие на населението.

Ричард Алибегов обърна и специално внимание на опасността от нови Covid щамове, сред които е „Делта“.

„Честно да ви кажа, не ми се слуша за никакви нови щамове, защото в тази последна една година имаме шест работни месеца. Туризмът пострада извънредно много и ще се възстановява с години. Единственото, което можем да направим, е да насърчим ваксинационната политика“, ще настоява председателят на Българската асоциация на заведенията на срещата при Стефан Янев и министрите на икономиката, финансите и туризма.

Той посочи, че не трябва да се повтарят грешките от миналата година и въпросът ще бъде поставен на срещата на представителите на бранша с правителството.

„Както е грешно всяка сутрин да се будиш със смъртни случаи и брой на заболелите, така е грешно и напълно да забравиш за това, заяви Ричард Алибегов. – Ако сега не се вземат мерки при наличие на ваксини и не се мотивира населението по някакъв начин, силно се опасяваме, че ноември можем да бъдем в същата ситуация. И ако това се повтори, честно ви казвам, не знам как ще оцелее въобще туризмът като цяло.“

Председателят на Българската асоциация на заведенията потвърди, че нивото на ваксинация на служителите на заведения не е съвсем ясно. Той допусна, че то може би не е много високо поради неуредици в организацията.

„Ваксинацията е доброволна, но това не значи, че правителството не може да намери начин да мотивира процеса и това е най-важното в момента. Решенията, както за ваксинацията и имунитета на населението, така и за политиката към чуждестранните туристи, трябва да се вземат веднага“, убеден е Алибегов.

Той се надява на адекватни решения, за да могат туроператорите да реагират и да се привлекат чуждестранните туристи.

Алибегов разкри, че по Южното Черноморие има много резервации от българи и дори трудно се намират места за спане повече от една седмица. Председателят на Българската асоциация на заведенията напомни, че Северното Черноморие винаги работи с големите туроператори и там таргетът са чуждестранните гости.

Той коментира и как се подготвят заведенията за новите правила за пластмасовите опаковки. 

„Всъщност в България вече има обекти, които работят с биоразградими чаши и чинии или кутии за доставки по домовете“, обясни Алибегов. Затова и очаква слабо и преходно оскъпяване на услугите.

Председателят на Българската асоциация на заведенията обаче допусна, че масовото навлизане на тези изделия след 3 юли вероятно ще доведе до регулиране на пазара и намаляване на цената им.

„Подготовката на търговците се изразява единствено в смяна на доставчика или пък досегашния доставчик започва да работи с изделия от съответната суровина“, отбеляза още експертът.

Той напомни, че повече от година се „алармира за това нещо“, а Агенцията по храните е предоставила списък и уведомление преди една година.

„Просто никой не обръщаше внимание, тъй като се борихме с Covid, бяхме затворени. Последна грижа беше каква опаковка ще ползваме, като не работим“, припомни той.

Председателят на Българската асоциация на заведенията смята, че е рано да се каже дали браншът се нормализира след края на противоепидемичните мерки, тъй като е минало прекалено малко време и повечето заведения са работили пълноценно не повече от месец.

Той обаче е категоричен, че сред най-големите проблеми е липсата на туристи.

„В София беше над 30% делът на туристите в оборота. Говорим за центъра. Пловдив, Варна, Бургас също имаха огромен дял на туристи. В момента тях ги няма, така че за възстановяване е много рано да се каже“, посочи Алибегов.

Той обясни, че очакванията за туризма са тясно свързани с работата на служебния кабинет. „Има належащи въпроси, които могат да бъдат решени от тях при съответното желание, е мнението на председателя на Българската асоциация на заведенията.

Той коментира и финансовите инструменти за подпомагане на засегнатите от кризата бизнеси и защо малките фирми не могат да си позволят допълнителни заеми, a мярката „60/40“ се усложнява ненужно.

Как ще се отразят на туризма предстоящите парламентарни избори на 11 юли? Помогнаха ли общините с намаляване на наеми и такси смет на туристическия бранш?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Още гости на предаването „Бизнес старт“ може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още