IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Доминацията на ГЕРБ не е толкова голяма

Има ли нормализиране на резултатите след местния вот от 2015 година?

10:09 | 28.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На последния местен вот наблюдаваме нормализиране на резултатите след изборите за кметове през 2015 г. и вече не доминира толкова силно ГЕРБ. Това коментираха в ефира на bTV социалният антрополог Харалан Александров и политологът Румяна Коларова.

„Резултатите от 2015 г. бяха аномалия, резултат от управлението на Орешарски и присъствието на Реформаторския блок, тогава ГЕРБ доминираше, а сега има нормализация, няма как да имаме еднопартийност при местния вот”, обясни Коларова. 

Според нея сега ще е важно как ще се договорят коалициите, за да могат да управляват и какво ще се случва в общинските съвети. По думите ѝ има нормализация и при предизборните кампании.

Според Харалан Александров от БСП са проумели, че "хейтърските" кампании водят до катастрофа, а управляващата партия е имала кампании, ориентирани повече към бъдещето. По думите му фактът, че Манолова е на балотаж, говори за голям успех за БСП. Макар и прикрит като гражданска кандидатура, това е част от нормализацията, обясни той.

Много добро политическо инженерство е минаването на Манолова през позицията на омбудсман, обясни още Александров. Той поясни и че представянето на ГЕРБ е силно и от партията са компенсирали липсата на Цветанов.

Според Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" на много места вотът показа очакване и желание за промяна. „Много от общините обаче не назоваха името на тази промяна.

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила при вота за общински съветници“, коментира тя в ефира на БНТ.

По думите на Кънчо Стойчев от "Галъп" изборите са спечелени от ГЕРБ с уговорката, че има сериозно отстъпление по брой общински съветници. БСП загуби тези избори, но със сериозно настъпление, обясни той. Според него поне в резултат от местните избори няма основание да очакваме промяна в управлението и ГЕРБ върви към изкарване на своя управленчески мандат.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още