IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори гледат скептично на ефекта от данък „Трансакция“

Според синдикатите, които лобират за налога, той може да се задейства в средата на 2015 година

08:12 | 10.12.14 г. 12
Анализатори гледат скептично на ефекта от данък „Трансакция“

Повечето икономически анализатори и финансисти са скептично настроени към предложението за въвеждане на налог върху данъчните трансакции, показа анкета на Investor.

За въвеждането на такъв данък лобират пред парламентарно представените партии от КНСБ. Лидерът на синдиката Пламен Димитров предложи вчера да се облагат с определен процент всички сделки с акции и облигации, както и операциите с валутни курсове.

„Приходите за бюджета от такъв данък биха могли да са в границите 180 – 200 млн. лв. годишно, а размерът да следва предложението за такова облагане на ниво ЕС“, каза пред Investor.bg Николай Ненков от КНСБ. Той посочи, че синдикатът не е правил собствен анализ за ефекта от налога и не предлага конкретен размер на облагането. Профсъюзът ползвал разчети, правени по времето на Симеон Дянков, и на Европейската комисия (ЕК).

През 2011 г. ЕК предложи такъв данък и десетина държави подкрепиха идеята за ставка от 0,1% върху сделките с акции и облигации и от 0,01% върху трансакциите на деривати. Николай Ненков очаква, ако се въведе този данък в България, ставките да съвпадат с предложените от Брюксел параметри.

Според него сред управляващите партии нямало съпротива срещу въвеждането на данъка, още повече, че това е записано в споразумението между управляващите. „Затова смятаме, че има нагласа управляващите да го въведат“, уточни синдикалистът.

„Въвеждането в момента на данък върху трасакциите е абсолютно неподходящо“, смята Георги Бисерински, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт. Той предположи, че предложението на синдиката засяга въвеждането на данък върху оборотите, които се регистрират на Българската фондова борса (БФБ). “Като се имат предвид ниските обороти, които се регистрират през последните години, ефектът от подобен данък ще е нищожен за приходите в бюджета“, изчисли експертът. 

„Същевременно това ще оскъпи комисионите на инвестиционните посредници, тъй като те ще трябва да добавят данъка върху таксите, които вече събират от своите клиенти. В крайна сметка, от една страна, това ще намали интереса на инвеститорите заради покачването на таксите, а за бюджета няма да има съществен ефект“, допълни той.

Бисерински допълни, че такъв данък има смисъл да се въведе на развит капиталов пазар с големи обороти, където резултатът ще е съществен принос за фиска. „В нашия случай нямаме тези предпоставки“, припомни анализаторът. Като цяло той обобщи, че въвеждането в момента на данък върху трансакциите е абсолютно неподходящо.

„В бюджета няма да постъпят заложените приходи, а финансовите институции ще прехвърлят налога към потребителите“, е мнението на Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика. Според него, ако се стигне до въвеждането на подобен данък, тежестта ще бъде прехвърлена върху потребителите - физически или юридически лица.

„В същото време досегашните опити с подобен налог в други страни от ЕС показват, че генерираните приходи са значително по-малко от първоначално заложените очаквания“, допълва той. „Така при условие, че потребителите не могат да избегнат плащането на данъка, то те ще понесат и основната тежест от него“, обясни експертът на ИПИ.

„В ЕС в момента около 14 страни са се изказали в подкрепа на този данък и то след дълги преговори. Други пък решиха поетапно за в бъдеще да го въвеждат. Това все още не се е случило“, добави Алексиев. По думите му това е един от тези данъци, които се предлагат с някакво усещане за социална справедливост, а целта е банковият сектор да поеме част от тежестта в условията на криза, смята той.

Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 6
cokrat1
преди 9 години
Сбогом "брато", държавата няма да загуби и иота от твоята емиграция към немския или щатския пазар...но, ти само размахваш "плашило" разбира се, за да се почустваш значим в собствените си очи!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
То и сега има нещо като данък - таксите на инвестиционните посредници. Ако се отвори възможността да се търгува пряко на борсата, без да се минава задължително през ИП, то това би било същото като да не се плаща данък. Но при положение, че задължително трябва да се използва ИП (което струва пари), то може да се каже, че и сега има данък върху трансакциите. Само че е в полза на ИП. Има ли някъде изследване какви такси събират ИП за да се види как се съотнасят с новогласения данък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
cokrat1
преди 9 години
От БФБ не трябва да се облага само резултата ако е печалба....самите транзакции обаче не пречи да се облагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 10
cokrat1
преди 9 години
Въпросните анализатори могат само да духат супата!!!! Държавата има нужда от пари. Те не растат по дърветата...нали анализатори!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Абсолютно не бива да се мисли дори за подобен данък.Българската борса е толкова крехка, слаба и неликвидна. Всякакви данъци ще убият и това което има.Не давайте на синдикалисти и неграмотници да се изказват за данъци, за капиталовия пазар - те не знаят какво е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
mick
преди 9 години
Това е прокризисен данък. Както всички данъци върху потреблението, че и доходите. Всеки един от тях кара хората да намаляват потреблението и да крият доходи. Кара хората да не работят/да крият че работят/ и да не купуват нищо - щото така не плащат данъци. Така икономиката се свива. Единственият данък, който помага на икономиката е данък имоти. Само, че при нас е символичен, а при земеделските земи въобще го няма. Този данък кара хората поне малко от малко да работят. Всъщност адекватният данък имоти е необходимо условие за да имаме конкурентна и ефективна икономика, да имаме добро качество на живот. http://mickideas.blogspot.com/2013/05/blog-post_4502.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
Angel62
преди 9 години
напомни ми вица от едно време "- живеят бе живеят ... - а с цианкалий пробвахте ли?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
strol
преди 9 години
Голям смях,така ли ще съживяваме икономиката,като напълно откажем хората да инвестират на БФБ,това е като да запалиш банката от която очакваш да те кредитира,ужас до кога ще слушаме глупостите на разни пълни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
Ако обложат операциите с акции и облигации, БФБ ще бъде ритуално доубита. Казах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още