IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев и Начева от „Борисов 3“ купували китайски респиратори на тройни цени

Покупката на хидроксихлорохин и лични предпазни средства по време на пандемията също е било в нарушение на всякакви нормативни правила

13:47 | 09.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването от предходното правителство е купувало респиратори от Китай на завишени цени.

Министърът на здравеопазването от кабинета "Борисов" Кирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева са купували хидроксихлорохин, лични предпазни средства, респиратори по време на пандемията в нарушение на всякакви нормативни актове, еднолично и за един ден. Това заяви на брифинг днес служебният зам.-министър на здравеопазването имитър Петров.

Той даде обяснения по обявената вчера информация, че Министерството на здравеопазването е предоставило на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био“.

Относно казуса с хидроксихлорохина Димитър Петров уточни, че той е купен в голямо количество, при положение, че е имало дарение от "Бул Био". В момента количествата са раздадени в РЗИ и болници. 

Китайските респиратори са купувани на двойна и тройна цена, като са пристигнали и неокомплектовани. Предпазните маски пък са били раздадени на болниците, а не са били медицински, посочи заместник-министърът. Той допълни, че Кирил Ананиев и Жени Начева също така не са „най-компетентните медицински лица, за да решават какво да се купува в онзи момент“.

Петров разясни, че става въпрос за конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени, допълни той.

„Не може да се сключва международен договор, без да се съгласува с правна и международна дирекция, когато става въпрос за лекарствата. Говорим за елементарно съгласуване. Самият факт, че само двама души са знаели какво се прави - говори, че има съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми”, коментира още Петров.

Припомняме, че вчера Министерство на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ".

Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био“ през 2018  г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването, Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв.

Интересно също е, че преди това службите казвали, че не може да се намери този договор с "Бул Био", но вчера след официалното съобщение на МЗ, договорът се е намерил с обяснението, че е бил на дъното на шкафчето.

Днес Димитър Петров каза, че като награда Кирил Ананиев се е върнал в Министерство на финансите, а Жени Начева, в последните дни на бившето правителство, е назначена за директор на дирекция в Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още