IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев: Искането на медсестрите за заплатите не може да бъде изпълнено

Няма опасност да се загубят европейски средства за здравеопазване за следващия програмен период, увери здравният министър

11:46 | 04.10.19 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

Искането на медицинските сестри за възнаграждение, равняващо се на две минимални работни заплати, към момента не може да бъде изпълнено. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения“, посочи здравният министър, цитиран от БНР.

По думите му искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения. 

Министърът на здравеопазването поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал. Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева, каза министърът.

По време на парламентарния контрол от БСП отново поискаха отговор от здравния министър Кирил Ананиев за различието в сумите, които са отпуснати. През април кабинетът подписа допълнителни до 50 милиона лева, а месец по-късно сумата е намалена на 6 милиона лева. Здравният министър отново заяви, че за сметка на това от резерва на Здравната каса са разблокирани 50 милиона лева за целта.

От БСП поискаха отговор и от премиера, предава БНТ.

„Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани“, попита Корнелия Нинова, председател БСП.

Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати. Казах в моето изказване, че с отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри, такава е счетоводната практика и отчетността, че на 3-месечие се дават тези отчети, каза в отговор Кирил Ананиев.

Няма опасност да се загубят европейски средства за здравеопазване за следващия програмен период, увери Кирил Ананиев, отговаряйки на друг депутатски въпрос.

Министерството на здравеопазването ще предостави своевременно своите предложения за финансиране на различни проекти, като към момента процесът на договаряне се движи в предварително определените срокове, допълни той, цитиран от БТА. 

Предвидените проекти по ОП "Региони в растеж" са свързани с оборудване на детската болница, подкрепа за развитие на трансплантациите и донорството, както и подобряване на качеството на живот на пациентите на диализа; обновление на сградния фонд на психиатричните болници; създаване на 27 мобилни екипи за медицинска помощ в отдалечените населени места; финансиране на долекуването и изграждане на хосписи в 27 държавни болници; закупуване на 3 хеликоптера за осигуряване на ефективни и бързи условия за спасяване на живот, обясни министър Ананиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
gembirdkz
преди 4 години
Много симпатичен и опитен икономист и човек е Кирил Ананиев,ама незнам дали разбра че шефа му го сготви в тази ситуация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
gembirdkz
преди 4 години
Много симпатичен и опитен икономист и човек е Кирил Ананиев,ама незнам дали разбра че шефа му го сготви в тази ситуация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още