Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ананиев предлага още бонуси за медиците на първа линия срещу коронавируса

Заданието за детската болница включва укрепване или изграждане на нова конструкция, каза здравният министър

Ананиев предлага още бонуси за медиците на първа линия срещу коронавируса

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служителите на районните здравни инспекции, на центровете за спешна помощ и центъра по заразни и паразитни болести ще получат допълнителни тримесечни бонуси за работата си на първа линия срещу коронавируса. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос в рамките на блиц контрола в парламентарната здравна комисия.

През март тези служители са били 1760 а през април – 2676 души.

Министерството обмисля да подпише договор със 111 общини, за да се предостави заплащане на работещите по епидемията здравни медиатори в размер на 610 лв., като министерството ще поеме и плащането на здравноосигурителните вноски.

Министърът на здравеопазването обяви още, че по проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси“ са предоставени 100 000 броя хирургически маски и 4800 маски тип респиратори. 1,5 млн. защитни облекла за многократна употреба и един милион защитни очила са закупени със средства по дарителската сметка на здравното министерство. Към 20 май по нея са постъпили – 4,6 млн. лв., от които 1,3 млн. са целеви. От тях 1,2 млн. конкретно са за НЦЗПБ, а останалите са за лечебни заведения. 

Още по темата

От заплатите на депутатите, министрите и политическите кабинети в сметката на МЗ са постъпили 2 млн. лв., от които 1,3 млн. лв. са от заплатите на депутатите. От получените до момента средства, 1,5 млн. лв. са предоставени по бюджетите на РЗИ за закупуване на тестове.

Проектът за модернизация на спешната помощ ще се изпълни в срок, каза в отговор на друг депутатски въпрос министърът на здравеопазването. В момента се изпълнява договорът за получаване на линейките. Една от фирмите е предложила авансово да предостави линейки.

Относно ремонта на центровете за спешна медицинска помощ, което също е част от проекта, министърът каза, че в момента тече процедура на сключване на договори. Третата дейност от проекта - за оборудване на центровете за спешна помощ, също е в изпълнение. 

Още по темата

В отговор на въпрос за строежа на детската болница здравният министър заяви, че в техническото задание на избрания изпълнител е заложено да се извърши допълнително изследване на конструкцията и ще предложи най-доброто решение, включващо укрепване или изграждане на нова конструкция,уточни здравният министър. 

"Фирмата, която спечели обществената поръчка, е написала в техническото задание, че ще направи допълнително обследване на конструкцията и въз основа на цялата събрана информация, ще предложи най-добро

Децата имат нужда от лечение с най-добата апаратура и с наличието на всички звена и в рамките на новата болница няма да има липсващи отделения, посочи Ананиев. По думите му три поколения чакат да се построи тази болници и това, което се опитват някои хора да направят - да прекратя този проект, означава, че още 30 години няма да има детска болница, каза той пред депутатите.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Изтрещяла пенсия.
0
 
2
 
3
Mechkata до: ing5rov
преди 3 месеца
това не е "Новата нормалност" а настоящата....нека помечтаем за "нова" наистина
1
 
6
 
2
ing5rov до: serafima
преди 3 месеца
новата "нормалност " не изисква компетентни , ами послушни люде ... ако имат и кирливи ризи , още по-добре ... справка - върховете на ЕС .
0
 
7
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Помагайте му, хора. Нито е лекар, нито е юрист, нито - строител. Толкова си може човекът. Трябва да има що-годе рационална логика човек, за да не загробва едни 100 милиона, които ще бъдат вложени в бъдеще върху този престарял, морално и материално амортизиран из основи обект за детска болница.
Безпомощни сме да влияем да назначават компетентни хора на съответните места.

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията