IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев: Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК ще подобри на работата му

Системата на здравното министерство се преструктурира

12:22 | 23.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Фондът за лечение на деца, заедно с другия фонд - за лечение зад граница на българите, ще преминат към Националната здравноосигурителна каса, с което нивото на работа ще бъде на много по-високо равнище. Това коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти, предаде БТА.

Министърът информира, че продължава дискусията за това дали да остане Обществен съвет или да има друг орган, който да изпълнява функциите, които в момента се изпълняват от Съвета. При всички случаи това, което децата ще получават от Фонда, няма да е по-малко. Напротив, ние разчитаме на по-високо качество на извършване на дейността, заяви министърът.

Той уточни, че предвиденият ресурс от 14 млн. лв. за комисията за лечение на деца в чужбина ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на здравното министерство до НЗОК. 

В отговор на въпрос за разходите на родителите, които придружават децата си по време на лечението им в чужбина, министърът каза, че същото, което те са получавали до момента, ще продължат да го получават и занапред.

Кирил Ананиев каза още, че се прави преструктуриране в системата на министерството. Това не значи, че се увеличава администрацията в системата. Новата Агенция за медицински надзор ще работи на базата на функциите на

Изпълнителната агенция "Медицински одит" и на Агенцията по трансплантация, каза министърът.

Това, което искаме да постигнем, е да създадем по-добра организация, по-добър капацитет във функционирането на тези две дейности, които като организация и работа са много близки, без да нарушаваме медицинската част и на трансплантациите, и на медицинския одит, изтъкна той.

Ананиев информира, че в подготвен проектозакон са конкретизирани функциите на тази агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още