Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ананиев: Търсим консенсус по принципните постановки за медицинската експертиза

До 23 април здравното министерство ще предостави сравнителен анализ на сега действащата наредба и проекта на нова

Ананиев: Търсим консенсус по принципните постановки за медицинската експертиза

Кирил Ананиев. Снимка: БТА

Мисля, че днес постигнахме едни добри резултати – с ясно начертани задачи в близките дни. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на срещата му с експерти на министерството и представители на организациите на хората с увреждания, цитиран от БТА.

Направихме една много сериозна крачка по отношение на консенсуса по принципните постановки, които са залегнали в проекта на Правилник за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи и проекта на Наредба за медицинската експертиза, каза още пред журналисти министърът на здравеопазването след срещата, която продължи повече от 3 часа. На нея присъства и вицепремиерът Валери Симеонов. 

Ананиев и Симеонов определиха срещата като конструктивна и с добри резултати. 

Още по темата

Има още няколко момента, които трябва да изчистим - медицинската експертиза на лица с множество тежки заболявания, това е т.нар. Приложение 2, отбеляза Ананиев. Той уточни, че идеята е в случаите, в които едно лице има тежко заболяване с 80% например, но има и други тежки заболявания, за да може да получи правото на 100% от пенсията, да му се даде възможност да добави второ заболяване, което обаче също да е над 50%.

По отношение на множеството увреждания постигнахме съгласие, че трябва да се намери начин хората с увреждания да не бъдат ощетявани, заяви Адриана Стоименова от Център за психологически изследвания. Държим, когато се правят реформи, да не се отнемат права, подчерта тя. 

По искане на организациите на хората с увреждания до 23 април здравното министерство ще предостави сравнителен анализ на сега действащата наредба и проекта на новата. До 30 дни трябва да е готов финалният вариант на проекта на наредбата, каза министър Ананиев. Тази наредба е направена с поглед към хората с увреждания, подчерта той. 

Резултатът е добър, диалогът е възстановен, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. Наредбата е много добра, а с корекциите, с които ще отговорим на исканията на хората с увреждания, ще стане още по-добра, посочи той.

Според него наредбата ще прекрати възможностите за злоупотреби с ТЕЛК.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Българските вина повишават пазарния си дял в Европа