Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Анастас Герджиков: Няма да поема по пътя на политиката

Всички се надяваме, че през следващите 5 години за доброто на народа ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози, посочи кандидатът за президент

Анастас Герджиков: Няма да поема по пътя на политиката

Анастас Герджиков пред избирателната си секция днес. Снимка: БГНЕС/Зара Русева

Загубилият втори тур на президентските избори проф. Анастас Герджиков няма да влиза в политиката, обяви самият той в първия си коментар след приключването на изборния ден. 

"Ще намерим начин да продължим и нашият глас да се чува. Няма да поема по пътя на политиката", каза Герджиков, който е ректор на СУ.  За опонентите проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева са гласували 31,4% по данни, получени към 20 часа на базата на анкети на изхода на избирателните секции (екзитпол) на Gallup International – социологическата агенция, с която работи Investor Media Group.

„Всички се надяваме, че през следващите 5 години за доброто на народа ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от последните седмици“, коментира още кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ-СДС.  

Той благодари на инициативния комитет, щаба си, на партиите, които са подкрепили него и кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, на кандидат-президентите, които между двата тура са ги подкрепили, както и на подкрепилите ги гласоподаватели.

"Кандидатирахме се, защото мислехме, че страната има нужда от нас, че можем да преодолеем разделенията и защото виждахме, че демокрацията е в опасност", посочи той.

„Нашите съперници, вместо да изтъкнат какво са направили за 5 години или да посочат нашите грешки, непрестанно повтаряха, че сме свързани с дадени партии и хора. Това не е истински дебат“, каза още Герджиков.

В същото време според Герджиков в последната седмица се е повдигнала малко завесата за отсрещната страна, чуло се е за олигарси, обществени поръчки, зависимости. По думите му „целият държавен апарат работеше за тях, репресиите на силовите министерства бяха в полза на тази кампания, вътрешният министър беше говорител на предизборния щаб“.

Още по темата

Герджиков коментира и вота в Турция, като подчерта, че секциите там са били празни, а гласовете на подкрепилите ДПС са се разделили сравнително равномерно между двамата кандидати за президентския пост.

Според него това, че икономическа полиция е влязла в Софийския университет, на който той е ректор, в последния ден на кампанията, е също репресия с оправдание, че в университета са раздавали аванси на фирми. Предадени са стотици документи, които оправдават това, посочи той.

"Да обвиняваме хората, че са дезинтересирани и че не искат да се включат в политическия живот е крайно несправедливо. Причината да се кандидатираме, е, че вярвахме, че независими кандидати имат шанс. Подкрепата на няколко партии и особено на ГЕРБ е накарала някои хора да мислят, че не сме независими,
каза още Анастас Герджиков.

"Повечето ни послания се харесаха на хората и нашите съперници и други кандидати, вкл. действащия президент, често ги заемаха. Това, че не сме се разграничили от някой, е от значение, тъй като цялата кампания на Радев беше построена върху това да ни идентифицират с дадена партия. Никаква друга кампания нямаше – какво са свършили, какво ние не сме свършили", заключи той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Боже, колко Мъка има на този свят.. Малък, но наистина много п народ.. Каквото повикало, това се и обадило. Да са ни честити, живи и здрави, крепки и непоправими новите, стари, Той и Тя. Хубво е да станат мотористи.
4
 
1
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Тоя за никъде не е.Някакъв такъв високопарен.Сякаш е американски президент.Пък той въздух под налягане.Ама му удариха топлийката.
6
 
3
 
1
преди 5 месеца
ти не си и за там ... много си пухкав , но пък си свърши работата , нали ужким избираме ... : )))

Още от Икономика и политика
Кремена Дервенкова: В България липсва регулация на бизнеса с насекоми