Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Андрей Делчев: Не е изгодно държавата да строи нови данъчни складове

Много по-евтино би било да се даде възможност на фирмите да съхраняват резервите си в друга държава, твърди шефът на петролната асоциация

Андрей Делчев: Не е изгодно държавата да строи нови данъчни складове

Снимка: Архив Ройтерс

Ако държавата построи складове за горива, няма как да избие инвестицията за десетки милиони. По-евтино е да се съхраняват в други държави. Това заяви в ефира на bTV изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Той посочи още, че от асоциацията споделят мнението на министъра на икономиката Емил Караниколов - да се изследва пазарът, защото има далеч по-ефективни мерки от това да се създават държавни складове. Според Делчев сладовите наличности на горива в момента са напълно достатъчни. 

Още по темата

„Една инвестиция в такъв склад е огромна и може да достигне десетки милиони само за един склад. В него може да се съхраняват от 50 до над 100 хил. тона“, каза още Делчев и поясни, че много по-ефективно би било да се даде възможност на фирмите да съхраняват резервите си в друга държава. Законът позволява това да става в други страни от ЕС, добави изпълнителният директор на газовата и петролна асоциация.

По думите му цените на пазара горивата не се влияят особено от такъв тип фактори като съхраняването им и наличието на повече или по-малко складове няма да даде отражение.

Андрей Делчев отново коментира, че заради новите изисквания за информацията в касовите бележки, някои бензиностанции или трябва да затворят от 1 април, или да работят, нарушавайки закона. Той поясни, че затруднението идва от компонента „изкупна цена”, защото в един и същи момент в един резервоар на бензиностанция можело да има различни партиди, които са на различна цена. Освен това разликата между покупната и продажната цена все още не е печалбата на търговеца и това ще създаде твърде тежки заблуди у потребителите, заяви още Делчев.

По темата с касовите бележки се изказа и Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация, но в ефира на БНТ. Според него има сериозен риск обектите ни да не отворят на 1 април, или поне част от тях. Според него сроковете за въвеждането на промените са изключително кратки.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не е изгодно за монополистите. За хората е даже много изгодно. Не е нужно държавата да става монополист, достатъчно е да влезе с едни 30% и конкурентния принцип ще свърши останалото. Такъв модел има и в други държави. Просто тук лобито е много силно.

Още от Икономика и политика
БСП е притеснена от ниската избирателна активност