IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Ковачев: Сертификатът за ваксинация няма да дискриминира неваксинираните

При пътуване лицата без ваксина срещу Covid-19 ще се съобразяват с изискванията за тест и карантина на съответната страна

14:50 | 20.01.21 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 няма да дискриминира неваксинираните хора. Това коментира пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Той каза, че когато над 70% от населението има имунитет и разполага със сертификат за ваксиниране, то съответното имунизирано лице няма да има нужда да прави тест за Covid-19 и няма да бъде подлагано на карантина.

„Но това не означава дискриминация спрямо другите. Те също могат свободно да пътуват. Няма да има ограничения за тях. Единственото е, че те трябва сами да решат дали да направят PCR тест или антигенен тест и ще останат под карантина, ако тази страна изисква карантина“, изтъкна Андрей Ковачев. 

Европейската комисия настоява поне 1% от PCR тестовете да се подлагат на детайлни изследвания за мутации на коронавируса, посочи още Андрей Ковачев.

„До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и те не предават вируса“, допълни евродепутатът, позовавайки се на срещи с представители на фармацевтичните компании производители на ваксини.

Ваксините са сигурни, имунитетът трае 6-7 месеца, каза Ковачев, като потвърди, че информацията е от шефа на BioNTech/Pfizer.

Производителите на ваксини в момента изпитват затруднения, особено BioNTech/Pfizer, поясни Ковачев. От компанията са уведомили за проблем с доставките за няколко седмици. "Очаква се да заработи производствена линия на компанията в Германия, до Марбург. Обещават, че ще бъде наваксано забавянето много скоро“, каза евродепутатът.

Очаква се утре (21 януари) лидерите на ЕС да проведат дебати по темата за ваксинационните сертификати за коронавируса. Ще се обсъжда дали въобще да бъдат изготвяни такива общоевропейски сертификати и какви права биха могли да дават те. Следващото важно уточнение е, ако бъде възприето изготвянето на тези сертификати, откога да започнат да действат.

Въпросът за тези сертификати беше повдигнат от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който коментира, че те ще бъдат начин за облекчаване на пътуванията. Неговият министър на транспорта доразви тезата, посочвайки, че със сертификатите ще отпаднат изискванията за отрицателен PCR тест или за карантина, но няма да ограничат влизащите в Гърция, нито ще направят ваксината задължителна в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
обаче ако те накараме да цитираш къде, няма да можеш... хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
След като не са ги забравете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Зеления лайнософ си противоречи на всяка втора изява. На лъжата краката били къси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
''така е ... смелите и безсмъртните СТЕ мнозинствоТова е твоя реплика ...Аз мисля ,че ти си страхливеца тук -прекарал вируса има имунитет(вероятно за доста дълго) и пак търси гаранции (застраховка) чрез ваксини ама понеже не е сигурен кво да прави се ослушва .:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
мда ... не ходи по гората а по хората ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ми че ти си страхливец ... то не се е променило ... :)))кое съм променил ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
това не е моя логика . това е наука ... цитирам факти ... :)))първо трябва да го преболедуваш успешно вирусът . щото статистика сочи , че 1 на 60 си заминава от този свят и то ако не е претоварена болничната система . ако е натоварена с лежащо болни , претоварва се и коефициента . става доста по-нискък . ти би ли поел отговорност при 500 млн заразени експоненциално , това е населението на Европа , 17 млн да си заминат в рамките на две години ... ?! това е населението на България , гърция и албания взети заедно ... !! да кажеш като мангъров , сухите клечки ще изгорят ... :))) ... нема се косите , едно грипче е ... след като има викаш имунитет преболедувалите , що се увеличават от този вирус реинфекциите ... ?! и то реинфекции на лежащо болни и то в рамките на няколко месеца след преболедуване ... че и си заминават ... ?! речи , нали си спец ... ?!за да разберем дали ваксината пази 2 години готин , требва да минат 2 години ... :))) ... това какво е станало с мишите понякога се разминава с хората . това е ... предполагат че ще пази 2 години ... руснаците също предполагат за тяхната ваксина че ще пази 2 години , щото е пробвано на други вируси ... в момента НЯМА кой да ти каже че ще пази 2 години и да застане зад думите си ... затова и не тръбят ...шубетата и паникьорите тръбят разни шарлантански факти съставени на коляно и преписвани негамотно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
neon7
преди 3 години
Ха,ти до вчера твърдеше ,че сме страхливци -страх ни било от игли!Днес си обърнал плочата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
Тоест според твоята логика, няма никакво значение дали си ваксиниран или преболедувал за създаването на имунитет ? И това практически е вярно. Има ваксини които изграждат имунитет за цял живот (например ваксината срещу шарка) само че и естествения имунитет от преболедуване от шарка също е за цял живот, схващаш ли идеята ? Това разбира се шефовете на фарма компниите също го знаят и го казват с половин уста. Ако имаше дори теоретичен шанс ваксината на Pfizer да те пази 2 години, щяха да го тръбят по всички информационни канали .. за жалост нещата не работят така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
така е ... смелите и безсмъртните сте мнозинство ... :)))покрай пътищата е пълно с надгробни камъни на знаещи да карат , убедени до последният си момент , че са богове ... !! тук е същото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още