IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Райчев: Ще има широки коалиционни преговори

Избирателите искат порочният кръг на повтарящи се избори да спре и най-накрая да бъде съставено редовно правителство

12:18 | 15.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ще има широки коалиционни преговори за съставяне на правителство, инициирани от "Продължаваме промяната". След изборите ще е друго и най-вероятният сценарий е да бъде създаден ляво-десен съюз. Това прогнозира по БНТ социологът Андрей Райчев в началото на предизборната кампания за президентските избори и вота за 47-ото Народно събрание на 14 ноември.

„Нито ляво, нито дясно е лоша позиция, а позицията ляво и дясно е временна възможна позиция. Има общи възгледи и те трябва да бъдат насочени в нормализация“, обясни Райчев, според когото трябва да се направи коалиция с временни задачи, която търпи и ляво, и дясно.

Райчев и социологът Геновева Петрова се обединиха около мнението, че избирателите искат порочният кръг на повтарящи се избори да спре и най-накрая да бъде съставено редовно правителство.

„Не съм убедена, че при съставянето на новия парламент трудностите ще са по-малко", заяви Петрова.

Тя смята, че правителство с дългосрочен мандат е малко възможно.

"Има хора, които са не просто отегчени, те са хиперразочаровани и не от последните два парламента, те принципно, години, десетилетия наред са в подобна ситуация, те най-вероятно отново няма да решат да гласуват", посочи  Петрова.

Партиите вече са изговорили всичко и няма с какво да изненадат гражданите, смятат още експертите. Най-голямата загадка е какво ще е преразпределението на гласовете след появата на новата политическа формация.

Райчев смята, че 3 милиона е минимумът, който очаква да е пред урните, но предположи, че са възможни и по-радикални сценарии.

„Около три милиона е нормалното. Никаква умора няма, хората не се отказват от избори, защото са уморени. Какво е уморен, той отива до урната и пуска бюлетина. Хората настояват на своята правота", заяви социологът.

Той потвърди, че се образува много любопитна ситуация – "вотът е същият не защото сме в някакъв пад, а защото хората мислят така, това е състоянието на главите на българския народ, тая работа започна преди година и половина и не свършва, не получава развръзка".

Що се отнася до предстоящите президентски избори, Андрей Райчев е категоричен, че „Демократична България“ се кълнат, че единствената им цел е да махнат Борисов и Гешев.

„Президентът Румен Радев им е символ на тази борба и вместо да застанат зад него, водят нов кандидат – Лозан Панов, който основно говори срещу настоящия държавен глава“, анализира поведението на политическата партия той. – Вместо да се говори за общите задачи, чуваме едно и също – никога с БСП и започват да разказват как пак те ще управляват. Лозан Панов се бие с Радев, вместо да мисли как да отиде на балотаж.“

Райчев предупреди, че партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС, вадят ясни кандидати за президентските избори.

„Преднината на Румен Радев на изборите обаче не го прави на 100% победител“, отбеляза социологът.

Райчев припомни, че въпросът на изборите е един – ще съборят ли ГЕРБ от власт. „ГЕРБ е центристка партия и по никакъв начин не може да бъде съборена от нито едно от политическите крила“, убеден е той.

По думите му единственият начин да бъде съборена ГЕРБ е да има съюз между ляво и дясно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още