IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анелия Клисарова: Делегираните бюджети на училищата ще бъдат оптимизирани

Децата на бежанци ще учат в български училища, заяви образователният министър

10:30 | 15.10.13 г.
Анелия Клисарова: Делегираните бюджети на училищата ще бъдат оптимизирани

Делегираните бюджети на училищата категорично няма да отпаднат, но ще бъдат оптимизирани. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред БНТ. Според плановете на министерството училищата с по-добри постижения и резултати ще получават повече пари.

Клисарова обясни за кои училища ще бъдат отделени допълнителни средства. Това са по-отдалечени учебни заведения, или пък такива, в които учат деца с по-специални нужди. Целта е учителите да получават достойни, мотивиращи заплати, обясни Клисарова.

Тя за пореден път поиска за образование да бъдат отделени 4% от  БВП в Бюджет 2014. "Така ще се докаже, че образованието е приоритет. Трябва да наблегнем на ИТ технологиите, а за това са нужни средства", коментира още министърът. Тя допълни, че образователното министерство е амбицирано да въведе електронен дневник и електронен бележник и това може да стане в близките 5 години.

Клисарова припомни още, че в Министерството на образованието се разработва програма, която да мотивира младите хора да кандидатстват педагогика.

"Не говорим само за социални придобивки, които да се предоставят на младите учители. Въвеждаме професията "стажант-учител", който да получава възнаграждение, докато учи", допълни просветният министър.

Тя отново повтори тезата си, че за да се реши проблемът с младежката безработица, трябва да се стимулира обучението в професионалните гимназии. Затова ще се въвежда т. нар. „дуална работна среда“ – обучение и съпътстващ го стаж.

На въпрос от какви специалисти се нуждае бизнесът образователният министър отново посочи - шлосери, заварчици и асансьорни техници. Тя допълни, че министерството вече е изготвило няколко анализа по региони, за да се прецени от какви специалисти имат нужда фирмите. Анализите са изготвени съвместно с Българска стопанска камара (БСК).

Децата на бежанци ще учат в български училища, но преди това 6 месеца трябва да изучават български език, каза още Клисарова. Засега родителите на 138 деца са заявили желание да ги пратят на училище.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още