IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анелия Клисарова призна за криза с учителите

Просветният министър е притеснена от недостиг на учители след 10 години, когато повече от половината от тях ще са се пенсионирали

14:53 | 12.09.13 г.
Анелия Клисарова призна за криза с учителите

от Камелия Цветанова

Министърът на образованието Анелия Клисарова призна за криза с учителските кадри, която след години може да резултира в сериозен недостиг на учители, които да работят в образователната сфера. В следващите 10 години се очаква повече от 50% от учителите да се пенсионират, а сега едва 3% са на възраст до 29 години, заяви Клисарова в навечерието на новата учебна година.

Целият педагогически състав в страната сега наброява 127 125 души и за момента системата изпитва недостиг само на учители по английски език и то в малките населени места, уточни тя.

Според министъра трябва да се вземат мерки, за да не останем без преподаватели след няколко години. Много е важно заплащането, трябва да помислим и за условията на труд, както и да стимулираме младите хора да учат педагогика, призна тя.

Като потенциални мерки образователният министър посочи стимулирането на университетите да отпускат повече места „държавна поръчка” за педагогическите специалности, да има и стажантски програми за учащи.

Мисли се и да има социален пакет за млади учители, които са готови да започнат работа в малките населени места. Това може да са специални условия при теглене на заем, при наем на жилище или специален транспорт, стана ясно от думите на Клисарова.

В същото време се оказва, че броят на учениците сега е почти същият, колкото и през последните години, макар че от министерството не успяха да кажат точно колко са били учениците през учебната 2013/2014 година.

На 16 септември училищния праг ще прекрачат 755 674 деца, от тях 63 596 са първолаци. Над 20 милиона лева са похарчили от министерството за тях.

Подготвени са и всички необходими документи за правилно протичане на годината. На родителите им остава да купят бележник за 17 ст. и лична карта за 3 ст., успокои Клисарова.

От 2 614 регистрирани училища в страната, в това число и частните, само 77 не са готови за първия учебен ден заради ремонти, но децата ще учат в временно в други.

На старта на новата учебна година 17 училища за закрити, а едно ново е открито - в Бобов дол. 

Защитените училища в страната са 127. Основният критерий да съществува едно такова училище е отдалеченост или наличие на поне 10 ученици, на които в противен случай ще им се налага да пътуват повече от 20 км.

През тази година ще има и паралелки, в които ще се обучават по 12 деца, въпреки че по закон трябва да са 18.
Става дума за училища в малки населени села, за първолаци, както и за професионални училища, уточни министърът.

Нейният нов заместник Иван Кръстев, който  ще отговаря за новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, настоя, че каквото и да се говори програма ще има със сигурност.

Все още нито едно ведомство, което е отговорно за преговорите за новия програмен период, не води официални преговори с ЕК, но неформално ние имаме ежедневно контакти, обясни той. Средствата за програмата ще дойда от европейския фонд за регионално развитие и от социалния фонд. Не е приключило и допитването до учителите по български език и литература, което започна през август за евентуални промени в програмата по учебния предмет.

Очаква се резултатите от него да се обобщят в края на септември, защото до сега 70 на сто от учителите са се включили в анкетата, която обаче не е задължителна, уточни Клисарова.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още