IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангарски: Кирил Ананиев е добре премислен политически ход за здравен министър

Според финансиста една от мерките трябва да е намаляване на броя на болниците

10:15 | 07.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложението Кирил Ананиев да бъде здравен министър е политически добре премислено, "добро попадение е", каза по bTV финансистът Красимир Ангарски.

Управляващата коалиция – ГЕРБ и Обединените патриоти, вчера постигнаха съгласие за нов здравен министър след оставката на проф. Николай Петров.

Неофициално стана ясно, че това е зам.-финансовият министър Кирил Ананиев. Красимир Ангарски пък беше сред спряганите имена.

По думите на Ангарски като човек, изготвил бюджета на държавата, Ананиев добре знае какво е предвидено за здравеопазване и има ясен план. Според него е важно и какъв екип ще сформира.

Според финансовия експерт една от мерките трябва да е намаляване броя на болниците, тъй като 400 лечебни заведения за население от 7 млн. души е твърде много. Не може всеки да разкрива болница, където иска, това не се случва в никоя държава, коментира Ангарски.

Финансистът смята, че Ананиев е диалогичен, консенсусен и ще се справи като министър.

Бившият директор на "Н. И. Пирогов" проф. Милан Миланов и икономистът Владимир Каролев също коментираха поста на здравния министър в ефира на Нова телевизия.

Миланов смята, че начело на здравното министерството трябва да стои лекар, докато Каролев смята, че и човек, който не е медик, би се справил чудесно.

Министерството на здравеопазването разполага с минимален финансов ресурс. Големият финансов ресурс е в НЗОК, каза Миланов. Според него Здравната каса има нужда да бъде управлявана от икономист, а министърът на здравеопазването трябва да разбира най-вече от здравна система.

Владимир Каролев опонира с добри европейски примери, в които здравният министър не е медицинско лице, посочвайки Великобритания и Дания. По негово мнение министърът е политическа фигура и най-важното е зад гърба му да стои силна и решителна политическа партия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Като прочета името Красимир Ангарски, се сещам за една БКК на която този беше председател. Същата тази БКК извърши престъпления свързани с приватизацията на БЪЛГАРСКИЯ БАНКОВ СЕКТОР. Пример за това престъпно поведение на БКК бе продажбата на държавната ОББ на ЕБВР и финансовата компания Опенхаймер за сумата от 2 мил $.Няколко дни след това новите собственици ПРЕПРОДАДОХА ОББ на НБГ за 100 мил. $ !!Участвал ли е АНГАРСКИ в това престъпление или не, е въпрос който не подлежи на коментар.Да не забравяме, че Ангарски бе един от тези които бабуваха при създаването на ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ превърнал със Закона за БНБ националната ни банка във финансов агент на ЧЕЖДИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ. Тези "деца на прехода" трябваше отдавна да прекарват старините си на едни места злъчни и спокойни броейки дните си , а не да ПРЕДЛАГАТ кой и какво трябва да прави. ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е В НОРМАТИВНАТА МУ БАЗА и превръщането на ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И ЛЕКАРИТЕ в търговци на човешко нещастие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
realista
преди 6 години
Пожарникар за министър-предсдател, защо не финансит да бъде министър на здравеопазването. Сигурен съм, че ако сложат лекар за главен прокурор, нещата ще се получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още