IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: Едва ли отново ще се стигне до затваряне на градове и КПП-та

Тази година няма да има грипни ваканции, ще има преминаване в обучение в електронна среда, обясни главният държавен здравен инспектор

10:01 | 30.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Неглижирането на мерките и фактът, че масово не се носят маски води до покачването на случаите на заразени с коронавирус в България. Това заяви в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обаче уточни, че за момента няма да има промяна на мерките. „Не смятам, че отново може да се стигне до затваряне на градовете и поставяне на КПП-та“, каза Кунчев и добави, че експертите ще продължат да търсят „много тънкия баланс“ да не се пречи на икономиката, да не се пречи на хората и да не се губят работни места.

„Няма как на 7 млн. души народ да наложим носенето на маски, ние само можем да препоръчаме - всеки носи глава на раменете си. Носенето на маска е отговорност по-скоро не към собственото, а към чуждото здраве, и в по-малка степен помага да не се заразим самите ние", обясни за пореден път главният държавен здравен инспектор. 

По думите на Кунчев средното разпространение на вируса в училищата е много по-малко. В никакъв случай не можем да говорим за огнища в училищата, категоричен беше той и подчерта, че няма да отговаря на спекулации относно това кога и дали ще се преминава към дистанционно обучение.

„Ще има минаване на онлайн обучение на паралелки, при които има установени случаи. Ако няколко класа са засегнати - тогава можем да говорим за затваряне на цяло училище. Няма да има затваряне на национално ниво", категоричен беше доц. Кунчев.

Ще има преминаване към електронна среда за 14 дни в паралелки, в които има установени носители на вируса. Ако са засегнати няколко класа, ще се премине към затваряне на определени училища. Ако заболеваемостта стане много голяма вече ще се говори за затваряне на училища в определени населени места. На национално ниво затваряне на училища вероятно ще се наложи през януари-февруари по време на грипната епидемия. „Тази година няма да има грипни ваканции, ще има преминаване в обучение в електронна среда", обясни доц. Кунчев.

Утре ще бъде първият брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ), съобщи главният държавен здравен инспектор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още