Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ангел Кунчев препоръчва удължаване на епидемичната обстановка до края на ноември

Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19 до момента не се сбъдна, твърди главният държавен здравен инспектор

Ангел Кунчев препоръчва удължаване на епидемичната обстановка до края на ноември

Снимка: БГНЕС

Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това стана ясно от думите му по време на дискусията „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“, организирана от Инициативата „Индекс на болниците“.

Според Кунчев това се налага заради повишаване на заболяемостта в Европа. Прогнозите са, че заради началото на учебната година това ще се случи и у нас. Той очаква в края на другата седмица да има болни ученици, които са се заразили в училищата, а не преди 15 септември. 

Още по темата

Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19 до момента не се сбъдна. Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас всъщност да не правят прогнози, каза той, цитиран от БНТ.

Окончателно решение за удължаването на епидемичната обстановка трябва да вземе правителството.
Според Кунчев другата седмица се очаква да бъде подписан договорът за доставка на противогрипните ваксини за възрастни хора. Те ще са безплатни и прогнозите са, че ще бъдат в кабинетите на семейните лекари в средата на октомври. Според главния държавен здравен инспектор ще има достатъчно време за имунизация на желаещите преди настъпването на грипа.

По думите му "вирусът прави каквото си иска". "Никой не може да каже в първа вълна ли сме или във втора. Къде започва, къде свършва, кой на кого го предава", изтъкна Кунчев, цитиран от Dnes.bg.

Според него важен сега е въпросът това, което се наблюдава в страните в Южна Европа - Франция, Португалия, Испания, дали е следствие на преливане на балканската вълна, с която ние се срещнахме сравнително леко в България, или това, което започва при тях, е нова вълна, която ще очакваме да дойде и при нас.

"Ако е вторият вариант, е много лошо. Защото ще съвпадне и с началото на учебната година, със започване на циркулацията на други респираторни вируси, след което ще започнат грипните вируси, и до януари, когато неминуемо ще се сблъскаме с грипна епидемия", обясни Ангел Кунчев.

"В момента нещата изглеждат добре за България. Имаме 2,7% намаление, не е много, но е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем две-три седмици с намаляване на случаите", посочи той.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
6
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Извънредно положение означава, че каквото и лошо да стане е заради Него.
Т.е. пише се на разходна сметка ковид. Явно им трябва още време, за да наджуркат разходи, да има после къде да отиде ковид фонда... че някак лекичко (евтино) ни се размина..
1
 
1
 
5
mrynmryn до: Setver
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В началото просто се бяха панирали и не знаеха какво да правят, Мутафчийски може да е голям хирург, но бе явно, че не разбира повече от вируси, отколкото един педиатър. Вече маски има навсякъде и повечето хора ги носят в магазините, колкото да отбият номера.

Друг е въпросът, че в България не се следи мутацията на вируса.
2
 
2
 
4
khao до: Setver
преди 1 месец
Няма профилна снимка
а мен държавата ме кара да плащам данъци, а пари за тях не дава... баси нечестното!!!
3
 
4
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не е само заради маските. Ако помните в началото като вкараха маските и ги махнаха същия ден стана дума, че нито се казва какви маски, нито държавата ни дава маски на хората след като ги кара да носят такива. То и до сега не уточниха какви точно маски трябва да се носят, поне да има някаква регулация. Иначе какви ли не парцали си слагат хората по лицата, от които полза никаква, защото така им било казано.
По-скоро нещо друго се цели с това поредно удължаване без логика, но ще се види скоро.
3
 
1
 
2
mrynmryn до: potten
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То колкото да накарат хората да носят маски в магазини и градски, нищо друго не му е извънредното, даже не знам защо в началото беше през 2 седмици и 2 пъти месечно се разтягаха локуми.

Още от Икономика и политика
Борисов иска пълна прозрачност за снабдяването с ваксини срещу COVID-19