IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: 2006 са туристите в места за настаняване у нас към момента

Министерството на туризма съдейства на 66 руски туристи да излетят със специален чартър от Банско

19:27 | 19.03.20 г.
<p>
	Министърът на туризма Николина Ангелкова. <em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Министърът на туризма Николина Ангелкова. Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Към днешна дата според системата ЕСТИ общият брой на българските и чуждестранните туристи в местата за настаняване у нас е 2006, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг в Министерски съвет.

В Боровец има 25 туристи – 21 английски и утре им предстои заминаване с чартър. Остават трима от Сърбия и един австриец, които също ще си тръгнат. В Пампорово са 16 души (един от Румъния, четирима от Русия, двама от Хърватия). В Банско, който е под карантина, са най-много – 111. Рано тази сутрин са си тръгнали 46 британски туристи, утре още 29 техни сънародници, стана ясно от думите й. Като цяло всички британски туристи, които са били по курортите, напускат страната с чартъри - утре още 34 от Банско и 21 от Боровец.

Получихме информация и за руските граждани, които трябваше да отпътуват утре, че 66 души, които са били в Банско, има вероятност да не бъдат качени на самолет с други пътници, защото градът е под карантина и ще се изложи на риск здравето им. Проведохме разговор с руския посланик, на когото много благодаря. Той пое ангажимент това да се случи с отделен чартър утре или в най-близко време. Поддържаме контакт да не се допусне по-дълъг престой на руските туристи. Във връзка сме и с хотелите в Банско, където са настанени руските туристи, така че да се намират в един хотел до осигуряване на отделен чартър от Руската федерация, информира Ангелкова .

По отношение на българските граждани, които в момента са на организирани туристически посещения в чужбина, тя припомни, че няколко пъти е подчертавала колко безотговорно е подобно поведение - както на туроператорите, които организират почивки в такъв момент, така и на тези, които ги предприемат. Има много индивидуални почивки през онлайн платформите, но тяхната бройка е трудно да се каже, ако не се свържат с посолствата ни, подчерта ресорният министър.

Тя посочи и конкретни цифри за българските туристи зад граница към момента – общо 47 с организирано пътуване - в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар, Великденските острови, като според туроператорите единствената проблемна дестинация е Буенос Айрес заради ограничените полети.

Министър Ангелкова призова отново туроператорите за отговорност, защото всеки сам е поел риска да замине на такава почивка. За Буенос Айрес летят турски авиолинии. Но е редно туроператорът или почиващите да си заплатят допълнителните разходи, за да може да се приберат с турските авиолинии, а след това да се възстановяват средствата от съответната авиокомпания, която организира пътуванията.

Прогнозите, които имаме заедно с колегите от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, са до края на тази седмица руските граждани да бъдат превозени. По-късно в координация с  руското посолство ще имаме информация за допълнителния чартър специално за туристите от Банско, поясни още министърът.

Що се отнася до българските туристи в Малта, тя съобщи, че според получените данни това основно са индивидуални туристи, направили резервации през Booking и отишли там с различна цели. Поддържаме връзка с посолството ни, което е акредитирано за Малта, за индивидуален контакт с тях. Няма да оставим нашите съграждани да не могат да се приберат и пак апелирам към отговорно поведение в тази тежка ситуация, категорична бе Ангелкова.

Буквално нямаме туризъм, спадът е драстичен, но това е нормално предвид безпрецедентната ситуация с коронавируса, изказа съжалението си министърът. От общо 2006 туристи, 961 са чуждите граждани в цялата страна, нощували в местата за настаняване, сочат последните2006 данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още