Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ангелкова: Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса

Няма и механизъм, по който да се приспада ДДС, така както искат хотелиерите, посочи министърът на туризма

Ангелкова: Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса

Снимка: БТА

Няма туроператор, който да притежава застраховка, която да покрива щетите за бизнеса в случай на фалит, защото такава не съществува по закон. Независимо дали един чуждестранен оператор е регистриран по българското законодателство или не, то той има застраховка отговорност, която покрива само щетите за туристите. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по Нова телевизия във връзка с оплакванията на хотелиери, че държавата не парви нищо, за да ги подпомогне заради щетите от фалита на българския контрагент на фалиралата Thomas Cook "Астрал Холидейз".

Тя посочи, че няма застраховка, която да покрива рисковете на доставчиците на туристическата услуга, защото няма такова изискване в нито едно законодателство.

В законодателството ни в момента няма и механизъм, по който да се приспада ДДС, така както искат хотелиерите, каза още министърът на туризма, след като ощетени собственици поискаха ремахването на ДДС, там където е фактурирана туристическата услуга, а не е заплатено нищо.

Ангелкова каза, че по време на срещите си в Германия преди дни е обенила информация за реда, по който засегнатите хотелиери следва да предявят своите претенции. 

Още по темата

В момента Министерството на туризма е изискало информация от европейските си колеги как ще процедират, за да подпомагнат ощетените доставчици в техните държави, стана ясно от думите на Ангелкова. Има специфични изисквания за всяко местно законодателство, за да се предявяват искове.

„Това върху, което сме се фокусилирали, е свързано с капацитета и договорените клиенти между хотелиерите и фалиралата Thomas Cook, посочи министърът. Имаме поет ангажимент от други туроператори за ръст от минимум 10-20% за капацитета за следващото лято, което би кгомпенсирало изцяло капацитета на Thomas Cook.

Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалитите на британския туроператор Thomas Cook и неговата партньорска компания в България "Астрал Холидейз", алармираха от Бургаската регионална туристическа камара. От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на следващия летен сезон. В противен случаи от бранша очакват много фалити и сериозен спад в туризма през следващите 3-4 години.

Ангелкова увери за пореден път, че за крайния потребител не би следвало да има проблем.

По отношение на това, че голяма част от туристическите компании се застраховат на минималната сума от 25 000 лв., тя заяви, че вече е предложила промени, които да бъдат направени в законодателството.

Към момента се изработва и механизъм, чрез който при търсене на туроператорите, те да бъдат подреждани по техните лимити на застраховките.

Относно равносметката за изминалия летен сезон Ангелкова каза, че независимо от мрачните прогнози, които бяха очертани през юни, към момента за първите месеци от януари до август са отчетени над 6,8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0,6% спрямо рекордната 2018 г., когато имахме над 9,2 млн. чуждестранни туристи.

Само за летните месеци - юни‚ юли и август, има над 4.437 млн. чуждестранни туристи и спад от 1 на сто, каза министърът на туризма и допълни, че има върху какво още да се рабити.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 9 месеца
Не е съвсем по темата, но каква е ползата за населението от министерство на туризма?! Това е една излишна структура, както и министерството на "младежта и спорта" Само се пилеят средства.

Още от Икономика и политика
Българите карат най-старите автомобили в Европа, твърди проучване