IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова обявява възможностите за безплатни чадъри на плажа до седмица

Оптимистичният вариант за начало на летния сезон е 1 юли, каза министърът на туризма

12:51 | 26.04.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Loulou D&#39;Aki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg

С кметовете на морските ни общини обсъждаме възможности на кои плажове биха могли чадърите и шезлонгите да бъдат безплатни или на символична цена. Готови сме другата седмица да предложим опциите, за да може, ако има късен сезон, да се знае къде това може да се случи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по БНР.

Тя коментира и поисканата й от бранша оставка, като не се съгласи с техните обвинения.

„Министерство на туризма е част от българското правителство и всички мерки, които се взимат от правителството важат и за този сектор. Разбирам напрежението в сектора и това е нормално предвид факта, че туризмът е най-засегнатият от коронавируса не само в България, а и в целия свят. Със сигурност очакванията у хората всичко да става сега и веднага и да се намери балансът е изключително труден, защото за съжаление не само този е единственият засегнат сектор“, посочи Николина Ангелкова. 

Оптимистичният вариант за начало на летния сезон е подготовката му да стартира на 15 юни, а официалното му откриване да бъде на 1 юли. Песимистичният - такъв въобще да няма. Засега няма отказани резервации от партньорите, с които работим - големите туроператори и организации. Работим и за създаване на туристически ваучери, припомни Ангелкова.

Министърът на туризма подчерта, че мерките са регламентирани законово.

„Това, което имаме като искания от всички, касае основно искане на осигуряване на средства от държавата... Има осигурени различни инструменти и възможности, повтори отново Ангелкова.

За утрешната среща на министрите на туризма в ЕС сме предложили в т.нар. „възстановителен план“, който ЕК предложи за възстановяване след кризата, средствата за туризма да са около 20% от целия пакет и да има отделен инструмент за туризма. Правим всичко възможно да имаме тези общи мерки, включително и по отношение на поетапното отваряне на границите... Искаме да има единни правила, за да не се създава хаос“, каза тя.

Николина Ангелкова посочи, че се работи по краткосрочни и дългосрочни мерки.

„За нас е важен вътрешният пазар и работим в тази посока. Най-естествено е българите да посетим нашето Черноморие. Разработили сме различни опции за управление на морските плажове. Имаме рекламна кампания „Преоткрий България“.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Успехи в начинанието ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Аз обаче вечеискам и безплатен олинклузив за 1 седмица иначе никаква почивка в БГ. По-добре, по-евтино и по-красиво е в Турция или Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
pashestvenik
преди 3 години
Оставка! Интересите на туристическия отрасъл са напълно неглежирани! След няколко месеца ако караме така болщинството от фирмите в сектора ще са фалирали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
travelboy
преди 3 години
Аз чадър си имам.И шезлонг си имам.Трябва ми място на плажа,а не да ги давате на свой хора на концесия.Просто си разкарайте крадливите ръчички от плажовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
И колко да е символичната цена.....,50 стотинки за целия престой.....?Хората според тази политика на правителството няма да имат пари за храна след един месец,а министърката се загрижила за чадърите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още