IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Очакваме 1,2 милиона туристи за зимния сезон

Подготвят се специални условия за руските туристи, за да ги привлечем у нас, заяви министърът на туризма

09:36 | 11.12.15 г. 1
Ангелкова: Очакваме 1,2 милиона туристи за зимния сезон

Възможно е за предстоящите празници у нас да пристигнат 1,2 милиона туристи, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия. Тя уточни, че имаме всички данни да смятаме това, защото по ранни записвания и информация от летищата и курортите се очаква от 5-7 на сто като цяло за сезона.

В подкрепа на това очакване идва и информацията за увеличените сезонни полети на Летище София, каза Ангелкова –  данните са за ръст - от 80 полета за миналата година на 178 за тази година. Само от Великобритания полетите са 64 сега при 24 миналата година. Отделно има ръст и на летищата във Варна и Бургас.

Ръстът на полетите от Русия е 8 на сто, което показва, че руските туристи се насочват към българския пазар, посочи министърът. 

Ангелкова обясни, че срещите й преди дни в Москва са показали изключително положително отношение на Русия към туризма. „Те биха се радвали, ако руски туристи посещават България”, каза тя. Но уточни, че е изцяло в наши ръце – на бранша и на министерството, да привлечем руските туристи максимално.

Подготвят се специални условия за руските туристи, заяви Ангелкова. Браншът – по отношение на туристическите пакети, туристическото министерство– по отношение на процедурите, свързани с визовия режим, който продължава да се облекчава. Има готовност и за увеличаване броя на визовите центрове, допълни Ангелкова.

Очаква се и ръст на българските туристи, които да почиват в нашите курорти по празниците, стана ясно от думите на министъра на туризма. Процентът обаче ще е малък – между 2 и 3 на сто.

България е в топ 10 като предпочитана европейска зимна дестинация, каза още Николина Ангелкова, като цитира данни от международно проучване.

Зимните курорти са готови за началото на сезона, потвърди отново тя. Очакваме отново добър сезон, какъвто беше и миналата година. Ръстът ще е от Великобритания, Германия, Израел, Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Холандия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
...дано закъснее сезона,защото още не са си тръгнали китайските туристи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още