IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Проблемите около защитена зона Калиакра няма да се отразят на туризма

В момента се борим с последствия, които не сме могли към онзи момент да предвидим, нито да влияем върху тях, каза министърът на туризма

21:20 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Според министъра на туризма Николина Ангелкова проблемите около защитена зона "Комплекс Калиакра" няма да се отразят на туризма в региона и решение ще бъде намерено. Това съобщи тя пред журналисти в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак, където присъства на откриването на първия Международен пленер по ковано желязо. 

"Вярвам, че в този режим на диалог няма да има отражение върху туризма. Важно е това, което премиерът Борисов и министър Димов правят, защото, за съжаление, бомбата изгърмя в нашия кабинет. От 2006 г. по време на правителството на Станишев са направени тези разрешения в разрез с изискванията на ЕК. В момента ние, за съжаление, се борим с последствия, които не сме могли към онзи момент да предвидим, нито да влияем върху тях", заяви Ангелкова. По думите й затова най-важното е заедно с ЕК да се намери баланса, така че да бъдат защитени интересите както на местните хора, които са абсолютно прави, така и да се изпълни решението на Съда на Европейския съюз, което е окончателно.

Министърът заяви още, че е поела ангажимент Троян да намери място в културно-историческите маршрути, които са разработени и предстои да бъдат надградени. Към момента са осем и пресичат около 70 общини и над 150 обекта. Предстои да се разработят и така наречените балнео- и СПА маршрути.

По думите й около 11% от туристите избират само културно-историческия туризъм за цел на своето посещение. "Нашата амбиция е той да бъде част от основните ни продукти. Затова и направихме тези културно-исторически дестинации. Една от тях е "Морските крепости на България" и откакто я рекламираме виждаме около 40 до 50 процента ръст на посещенията на обектите, които са включени в тази дестинация", заяви министърът.

Тя добави, че балнеотуризмът обхваща около 9%. "Това, към което се стремим с балнео- и СПА маршрутите е да надградим и така наречения здравен туризъм или медицински туризъм, свързан с различни процедури за лечение и превенция на здравето" каза още Николина Ангелкова и добави, че през октомври с Министерството на здравеопазването ще организират световна конференция по темата.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още