IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Втори лифт в Банско няма да навреди на екоравновесието

Никой не иска да застрои планините, както се получи на Черноморието, заяви министърът на туризма

11:02 | 05.02.15 г. 30
Ангелкова: Втори лифт в Банско няма да навреди на екоравновесието

Министърът на туризма Николина Ангелкова потвърди, че правителството е твърдо "за" изграждането на втори лифт в Банско при спазването на националното и на европейското законодателство. Тя смята, че това може да се случи в рамките на параметрите на концесията и в рамките на буферната зона в Банско и това няма да навреди по никакъв начин нито на биологичното разнообразие, нито на екологичното равновесие.

Това, което държавата прави в момента, е целенасочена политика за развитието на туризма, каза Ангелкова.

Повод за коментара й е напредналата фаза на обсъждания за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. До две седмици междуведомствена комисия трябва да излезе с предложения за решение по казуса, потвърди тя.

Вчера и министърът на спорта Красен Кралев заяви, че трябва да има втори лифт в курортния град.

В момента строителството на втори лифт в Банско е спряно заради неизяснени въпроси.

В същото време вчера жителите на Банско протестираха с искане за строеж на втората кабинка и обявиха, че няма да приключат протестите, докато не се изгради такъв.

Министър Ангелкова посочи, че България е на едно от последните места по ски зони и по ски инфраструктура в Европа. „Развитието на ски туризма не трябва да се прави за сметка на природата, но двете неща – опазването на средата и инвестициите в писти, могат да вървят ръка за ръка“, каза министърът.

Ангелкова посочи още, че Банско е в картата на световната ски федерация, предстои и световно първенство по ски алпийски дисциплини жени, затова курортът трябва да се развива.

Тя цитира проучване на английска компания за сравнителни анализи, че почивката в България е най-евтина за период от шест дни и лифт картите също са най-евтини за посочения период.

Ангелкова обясни, че никой не иска да застрои планините, както се получи на Черноморието. По думите й тук става въпрос за изграждане на лифтове, които са най-зеленият вид транспорт.

Една от основните цели на новото Министерство на туризма е България да се превърне в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация и на едно от първите места в Европа, защото имаме огромен потенциал и важното е да го използваме, каза още Ангелкова.

„Иска ми се вместо да се сравняваме с другите държави, да бъдем едни от първите и нас да ни дават за пример, което може да се случи само ако обединим всички усилия“, каза още тя. По думите й не се замисляме върху положителното и върху това какво можем да направим, за да ни дават за пример, а се фокусираме върху това какво не трябва и какво не може.

Около 60% от туристите в зимните ни курорти през декември и януари са били българи. Има ръст на посещенията от Гърция, Турция, Израел, Сърбия, Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
" Ангелкова: Втори лифт в Банско няма да навреди на екоравновесиетоНикой не иска да застрои планините, както се получи на Черноморието, заяви министърът на туризма"!!!! ***! Пълна!!!!Вие застройте полето между Банско, Разлог и Добринище хотел до хотел, па по планината нема нужда да строите! Там само лифт до лифт - екологични! И писти, писти... колкото във Венген, Сен Мориц и Кицбюел! Ама нали знаете, че на скиорите най-,много им пречат боровете - немат работа на пистите! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... ми да внимава какво пише! Това, че е от Варна му е само плюс - аз обичам Варна и варненците щото са интелигентни! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Ми проверявал съм, ама не с главата в *** като теб! Ти май си от ***, които споменах по-долу - чули, че в Алпите има много лифтове и искат и тука!!Едни като тебе едно време броиха хотелите на Акапулко и после се опитаха да ги докарат толкова и на Сльнчев бряг. Нали видя какво стана по морето? хаха!А ти да си проверявал каква е разликата между Пирин и Алпите - колко са високи, каква площ заемат? Да си чувал, че Алпите са 3 пъти колкото България?***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
todor6104
преди 9 години
Като си ходил по всички тия места, проверявал ли си колко километра лифтове има построени там? При нас даже стар със нов лифт не може да се смени без да си платиш еко-чиновническия рекет, камо ли да построиш лифт на ново място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
не си прав да нареждаш датата, щото датата е от Варна. Не че е забранено на варненци да ходят на ски, но е рядкост. И най-близкият им ски курорт е Узана до Габрово. А Узана е много красива местност, но е далече далече от големите ски курорти в БГ, камо ли за световно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Кицбюл може да е топ ски курорт на 700 м. над морето, а Банско на 900 не може? Не се излагайте да пишете глупости!И втора кабина трябва, щом става меле, но това означава, че мелето просто ще се пренеси горе по пистите. Те и с една кабина вече са като бул. Витоша в София! А нови писти... Изобщо, само един *** или безскруполен мошеник може да се опитва да прави сравним с алпийските държави ски туризъм в България! ***, който е видял хотелите и пистите в Алпите, но никога не е сравнявал на картата Пирин и Рила с Алпите!!! А има даже ***, които сравняват Витоша с Алпите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Човече, затова те питах - някога на планина качвал ли си се и на ски стъпвал ли си? Какво ще чета бре! Аз съм се качил на ските на 5 годинки! Първото си състезание спечелих на 9 и до 18 г. бях състезател. До ден днешен рядко пропускам всяка възможност да карам. Карал съм по доста места, които ти само си чувал... Какво да чета? Ето ти няколко курорта, в които лично съм бил и до които и сто лифта да направят на Банско, няма даже да се доближи до тях:Гармиш Партенкирхен - 700-800 м. над моретоВенген - 1200 м.Зьолден - 1300 м.Кранска гора - 800 м.Ти имаш ли идея къде в България има височини по 2000 м., как изглеждат и как би изглеждал напр. Боровец, ако беше не там, кадето е, а на връх Ястребец? Май нямаш идея за какво ти говоря, а? Ще ти трябва преводач... хаха!То ако ставаше с четене.... хахаха... И шест месеца сезон на Банско и Боровец.... И един мормот завива шоколад! Хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
http://***.bgski.net/index.php?sa=1&m=450&statia=66840&lang=1п.п.Малко е старичко но поне може да се проследи колко е било вярно :) "За умерения пояс (в който е и България) предвижданията са в тон с реалността в последните години - все повече наводнения и проливни валежи след големи безвалежни периоди. За надморските височини под 1800 м прогнозата е, че ще има все по-малко сняг."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 9 години
Световното в Крайшберг беше на 400-1000 метра надморска всочина, финалът беше на 400. София е на 700 м.н.в. Северен склон, усойно място и воала. Цеко като иска лифт да свали стария на лято и да сложи с двоен капацитет. Щото същото стана и с най-добрите писти на планетата за мотокрос и супермото - Севлиево, Троян и Плевен. Правиха кво правиха, краднаха кво можаха и накрая не платиха таксата на федерацията. Така ще го направят и със ските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 9 години
Не беше data, а rapor.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още