Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ангелов: България вече прави първите крачки от края на третата вълна

Връщат част от учениците в класните стаи от 12 април

Ангелов: България вече прави първите крачки от края на третата вълна

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България отчита първи крачки от края на третата вълна на COVID-19 в страната с много бавна, но явна тенденция за спад на заболеваемостта. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг в четвъртък.

В него участваха още и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на „Пирогов" проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

По отношение на заетостта на леглата Ангелов отчете, че 74% от тези за неусложнени пациенти на национална база са заети. Заетостта на интензивните легла е 64%, като и тук властите отчитат тенденция за намаляване.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете, че за периода от последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на девето място в Европа и на четвърто място на Балканите. Страната ни обаче е на второ място по смъртност – в Европа се нареждаме след Унгария, а на Балканския полуостров сме веднага след Република Северна Македония, каза той. 

Още по темата

От 12 април ще се възстанови частичното присъствено обучение за учениците. Първи в класните стаи ще се върнат и учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и, 8-и и 10-и клас, обяви образователният министър Красимир Вълчев. След това, ако обстановката позволява, от 26 април в класните стаи ще се върнат и учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас.

Дванайсетокласниците ще приключат по-рано учебната година – в средата на май. Затова е важно те да се върнат на 26 април, уточни той.

"Това няма да го видите в заповедта, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки - тоест до 30 април. Подчертавам, че това е силно зависимо от общото решение за налагане на мерки. Като цяло ситуацията в системата на образованието е следната - при съпоставими общи стойности спрямо ноември ситуацията е близо два пъти по-добра. Два пъти по-малко са заразените учители и ученици", каза още Вълчев.

По отношение на заведенията разговорите продължават. Исканията на нехранителните магазини няма да бъдат изпълнени в цялост, но се обмисля да бъдат въведени ограничения на броя хора и квадратурата. До края на днешния ден ще има разписани мерки и заповедта на здравния министър ще бъде актуализирана. 

По темата за ваксината на AstraZeneca министър Ангелов обяви решението, взето на извънредно заседание на ваксинационния щаб в сряда. Поставянето на препарата у нас ще продължи. Ваксината обаче ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години и няма да се поставя на такива, които имат повишен риск от тромбоза. "Решението ни е идентично с това на други европейски държави", подчерта Ангелов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 1 седмица

Още от Икономика и политика
Националният план за възстановяване и устойчивост: Какво следва?