IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Над 1 милион българи са защитени от COVID-19

Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с вируса, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов

10:48 | 29.04.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Над 1 милион български граждани са защитени към този момент от COVID-19, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг. Той уточни, че визира общия брой на преболедувалите COVID-19 и ваксинираните.

Потвърдените случаи на COVID-19 в страната до момента са 402 497. Заедно с ваксинираните минават 1 милион, каза Ангелов.

На национална база отново се отчита трайна тенденция на намаляване на процента на заетите легла в болниците - 53% са заетите легла за неусложнени пациенти и 58% са заетите за интензивни пациенти. Общо 13 145 са медиците от началото на пандемията, които са се заразили с коронавирус. Активните случаи са 949, 104 са в лечебните заведения, а 10 души са в интензивните структури.

„Числата намаляват, защото при лекарите вече постигнахме колективен имунитет“, уточни Ангелов

Той показа няколко таблици, които показват мястото на България спрямо други държави в Европа по заболеваемост.

„Германия и Италия с по-висок индекс на строгост на мерките не могат да постигнат това, което ние постигнахме с нашите мерки. Българите си връщаме все повече свободата и нормалния живот. Постигнахме го благодарение на усилията на всички, на спазването на мерките“, каза проф. Ангелов.

Той заяви, че не иска да бъде скромен и заяви: „Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с пандемията”.

За поредна седмица се отчита положителна трайна тенденция по отношение на излекувани – потвърдени случаи. Потвърдените случаи за последните 7 дни са 9594, а излекуваните са над 17 000. Това означава, че приблизително два пъти повече е броят на излекуваните от този на заразените.

За последните 14 дни по заболеваемост страната ни се нарежда на 18-о място в Европейския съюз и на 6-о място на Балканския полуостров. По смъртност сме на 2-о място в ЕС, след Унгария, и на 3-о място на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

В страната вече 10 области са със заболеваемост под 300 на 100 хил. души. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хил. души.

"Седмичната положителност на тестовете продължава да спада и се движи под 10%. И хората, приети в интензивни отделения, и смъртността спазват тази тенденция”, посочи той и призова за отговорно поведение, докато постигнем колективен имунитет. 

„На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42 на сто, на едноседмична – с 23 на сто. Смъртността на двуседмична база е 16 процента, на едноседмична – 17 процента – т.е .имаме доста сериозно намаляване през последните седем дни”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

Намаляват и хоспитализациите, въпреки че в големите болници най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, ако се запази тази тенденция”, каза още той.

„Зелените коридори“, които отварят от утре за десет дни - до 9 май, ще бъдат с ваксината на Pfizer, уточни Ангелов.

„Към момента извършените ваксинации са малко над 775 хил. До дни с този темп на имунизация можем да надминем 800 хил. ваксинирани български граждани. Най-много използвани дози са тези на Pfizer, следват AstraZeneca и Moderna. Ваксинациите се извършват основно в лечебни заведения, където има разкрити имунизационни кабинета”, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб професор Красимир Гигов.

„Ако запазим този темп на ваксинация, който е в момента, в края на август България ще постигне колективен имунитет. Ако увеличим темпа, тъй като има възможност за това, още в края на юни може да бъде постигнат“, каза Ангелов.

На 10 май ще бъде отворена и електронната система за записване ва имунизация и хората ще могат да получат избраната от тях ваксина срещу COVID-19. Органите на МВР са включени и при заявка на лични лекари се създава организация за доставка на ваксини до отдалечени населени места.

Костадин Ангелов каза още, че днес ще издаде заповеди, свързани с извънредната епидемична обстановка и нейното продължение. „Ще забраним влизане от Индия и още няколко държави, за да не поставим под риск хората от нашата страна", уточни той.

Проф. Мутафчийски коментира, че сегашната вълна в Индия се причислява за нов щам – т.нар. индийски вариант, който все още остава спорен в научната общност. Той призова да бъдем особено внимателни и да знаем, че нищо не е свършило.

Във връзка с поредното разхлабване на ограничителните мерки Костадин Ангелов каза: „Към днешна дата можем да си позволим да се отворят заведенията“ и побърза да допълни, че веднага може да се реши друго, ако се налага.

„Не се притесняваме да вземем популярни или непопулярни решения”, каза министърът в оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Ангелов бе казал студиото на Нова, че се справяме по-добре от Гърция с ковид пандемията. Оказа се обаче, че при нас на 1 млн души население имаме 2300 умрели, а гърците 930. Пропагандатор, а не здравен министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Мутри баце, в длъжностната им характеристика е да са нагли ... Виж кво прави главната Тиква... не се спря да съсипва държавноста в нашата Родина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Bingomatic2
преди 2 години
"ой заяви, че не иска да бъде скромен и заяви: Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с пандемията.Например едно от челните места по смъртност в света. Около 30 000 повече починали спрямо минали години, предимно от други заболявания защото не са получили навременна медицинска помощ заради претоварване на болниците. Голямо количество хора които не могат да се възстановят напълно след като са прекарили висура и други такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Каква наглост ! Значи когато някой е преболедувал, той е защитен и това е "изключително постижение".Тук е ред да попитам, какво стана с фалшивата новина "до юни ще имаме 2 млн. ваксинирани" при положение, че има едва 800хил. ваксинирани, вкл. и около 70 хил. с две дози. Т.е. предстои на 700К да им се направи втора игла, което обаче няма да вдигне броя на ваксинираните, но няма да остави място за нови ваксинации и за пореден път се сблъскваме с арогантните лъжи на този човечец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още