Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Английски, немски и руски са най-популярните езици сред учениците у нас

Под 60% от учениците в прогимназиите в България са изучавали повече от два езика през 2018 г.

Английски, немски и руски са най-популярните езици сред учениците у нас

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Английският, немският и руският са най-изучаваните езици от учениците в прогимназиите у нас, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2018 г.

Английският език е най-популярният чужд език сред учениците в страната ни, изучаван от 86,1% от тях. Следват немският с 27,7% и руският с 26%. 7,7% от учениците в българските прогимназии изучават френски език, испанският език има дял от 5,5% а италианският – 1,3%.

Още по темата
58% от учениците в прогимназии в България са изучавали през 2018 г. два или повече чужди езици, като делът им намалява под 60% за първи път в сравнение с предходните пет години. Близо 40% от учениците у нас са изучавали само един език, а 2,6% не са учили никакъв език в прогимназията.

Същевременно 82,6% от учениците в началните училища у нас са изучавали един чужд език преди две години, а 2% от тях са учили по два или повече езика. 15,5% от малките ученици в страната ни не са изучавали никакъв език.

На европейско равнище 48% от учениците в прогимназиите са изучавали повече от два езика през 2018 г. Това важи за 98% от учениците в Румъния, 94% от учениците във Финландия, 84% от учениците във фламандската общност на Белгия и 82% от учениците в Люксембург. На противоположния полюс е Гърция, където само 1% от учениците в прогимназиите са учили повече от два чужди езика през 2018 г.

Английският език е най-изучаваният чужд език от учениците в прогимназиите в ЕС. Почти 87% от тях са изучавали английски в прогимназията през 2018 г. Следват френският език с 19%, немският и испанският език с по около 18%.

През 2018 г. във всички страни членки на ЕС без Дания над 65% от записаните ученици в прогимназии са изучавали английски като чужд език. В скандинавската страна те са били 57%.

Руският език е бил най-често изучаваният извън говоримите езици в ЕС преди две години с дял от 2%. Той е бил най-популярен в Латвия (48%), Естония (44%), България и Литва (по около 26%).

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Фаталната отсечка на "Струма" не е нито магистрала, нито скоростен път