IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аню Ангелов: Сделката за новия боен самолет трябва да се обмисли внимателно

Няма геополитически натиск от страна на НАТО какъв самолет да закупи страната ни, твърди бившият военен министър

13:17 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сделката за придобиване на нов боен самолет трябва да се обмисли внимателно, защото е стратегическа и за дълъг период от време. Това каза бившият министър на отбраната Аню Ангелов в ефира на БНТ.

Според него проблемът е, че с увеличаването на бюджета за нов боен самолет не са поискани нови оферти за самолети, което „прави изборът на Gripen предрешен“. Той посочи, че е било възможно да се поискат оферти от САЩ за чисто нови F-16 Block 50 или oт Франция за „Рафал“.

Бившият министър посочи и начина, по който ще бъдат придобити самолетите - на финансов или оперативен лизинг, като друг критичен въпрос. 

„Спорът между нов и стар самолет е безсмислен, въпросът е как ще се придобие самолетът. Унгария придоби своите Gripen с финансов лизинг, а Чехия - с оперативен. В случая на Унгария това означава, че самолетите стават собственост на страната след определен период, а в случая на Чехия те трябва да върнат самолетите си, ако договорът се прекрати“, обясни Ангелов.

Той посочи, че по време на конфликта в Либия Швеция, която не е страна-членка на НАТО, е забранила нейни самолети да се използват за бомбардиране на наземни цели. Въпросът според Ангелов е дали България ще може да изпълнява бойни задачи в състава на НАТО, ако самолетите, които използва, на практика не са нейна собственост.

По думите му всички останали гранични държави на ЕС и НАТО имат F-16. Бившият военен министър разкри още, че с румънския си и гръцкия си колега са решили да закупят симулатор на F-16. „Регионалното сътрудничество е много важно. Ако вземем Gripen, ще трябва да се кооперираме с Унгария и Чехия“, уточни Аню Ангелов.

Той отрече да има геополитически натиск от страна на НАТО какъв самолет да закупи страната ни. Според него алиансът е настоявал България или да модернизира самолетите си, или да инвестира в съвременна противовъздушна защита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още