IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкетна комисия към НС ще разисква кибер атаката срещу НАП

В срок от три месеца тя следва да изясни всички факти и обстоятелства около изтичането на данните на близо 5 млн. души

13:11 | 25.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание реши единодушно със 171 гласа "за" да бъде създадена Временна анкетна комисия за изясняването на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите (НАП), съобщава БТА. 

Предложението на ГЕРБ, подкрепено в зала, е анкетната комисия да бъде изградена на паритетен принцип. За председател - от ГЕРБ бе избран Красимир Ципов, а за заместник-председател - Румен Гечев от "БСП за България". 

В комисията влизат общо 15 членове. В срок от три месеца те следва да изяснят всички факти и обстоятелства около изтичането на данните на близо 5 млн. души. Вносителите посочват в мотивите си, че освен проверките, извършвани от Комисията за защита на личните данни, ДАНС и другите служби, е редно действия да предприеме и Народното събрание, тъй като случаят представлява заплаха за националната сигурност. 

Вчера стана ясно, че след хакерската атака срещу базата данни на НАП най-много информация е разкрита за 189 души. Те ще трябва да сменят личните си карти, препоръчаха от приходната администрация и уточниха, че ще се свържат лично със засегнатите лица.

Приходната администрация публикува инструкции и разяснения във връзка с теча на данни.

Снощи стана ясно още, че Кристиян Бойков и търговският директор на компанията, за която той е работил - Георги Янков, са обвинени в тероризъм заради хакерската атака. Преди дни задържаният за източването и публикуването онлайн на базата данни на НАП Кристиян Бойков беше освободен с мярка подписка. Вчера след акция на ГДБОП във фирмата, в която работи, за разпит беше отведен и самият Янков. Собственикът на фирмата в момента се намира в чужбина.

Прокуратурата обяви още, че при разкриптирането на компютъра на Бойков са били открити и файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

Междувременно Националната агенция за приходите все още не е качила приложението, чрез което всеки да може да провери, кои от личните му данни са изтекли при хакерската атака. По предварителен план това трябваше да стане в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 4 години
Не случайно е твърдението , ча когото не искаш решаването на даден въпрос или проблем , създаваш КОМИСИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още