Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Антикорупционен фонд откри нередности в договора за тол системата

От проекта е отпаднало изпълнението на дейности за близо 180 млн. лева след сключване на анекс на АПИ с "Капш Трафик Солюшънс", но без да се приспаднат

Антикорупционен фонд откри нередности в договора за тол системата

Снимка: АПИ

Анекс в договора за тол система и електронна винетка предвижда да отпадат редица съществени дейности от проекта на обща стойност от близо 180 млн. лева, но без промяна на стойността за данъкоплатците. Това е мотивът на фондация Антикорупционен фонд (АКФ) да провери обществената поръчка с австрийския консорциум "Капш Трафик Солюшънс", администрирана от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).

Още по темата

След установени съмнения за нередности в наличната документация, неправителстваната организация подаде сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), информираха от АКФ.

Първите съмнения за нередности са свързани със сключването на допълнително споразумение от 28 септември 2018 г., с което са въведени редица изменения на договора. Във фонда смятат, че може да има  нарушение и на законовия ред за промяна с анекса.

Според него отпадат съществени дейности като: изграждане на оптични връзки до най-натоварените гранични контролно-пропускателни пунктове; изграждане на седем, вместо първоначално предвидените 30 мобилни глобяващи офиси; дооборудване на 195 броя портални рамки, вместо първоначално предвидените 320.

От Антикорупциония фонд се позовават на медийни публикации, че тези дейности са сред скъпите за изпълнителя − австрийският консорциум "Капш трафик солюшънс". Въпреки тяхното отпадане стойността на договора остава непроменена, а именно близо 180 млн. лева.

АПИ обосновава отпадането на изискването за изграждане на оптични връзки с писмо от Държавна агенция „Електронно управление“, в което се твърди, че съществуващата вече комуникационна инфраструктура е напълно достатъчна и няма необходимост от изграждане на оптична мрежа. В отговор на запитване на АКФ, от агенцията посочват, че подобни твърдения не се съдържат в кореспонденцията с АПИ.

Липсата на промяна в цената, АПИ обосновава и с доклади на независими оценители, които обаче не са публикувани на интернет страницата на агенцията.

Екипът на Антикорупционния фонд АКФ изисква докладите по реда на Закона за достъп до обществена информация и очаква отговор от компетентните институции. “В името на прозрачността и ефективното разходване на публични средства, документи по ключови обществени поръчки като въпросните доклади и писмо, следва да са публично достъпни, убедени са в неправителстваната организация.

От екипа на АКФ изнасят и факти, които се отнасят до други документи, цитирани в анекса, които трябва да са приложени към него и да са неразделна част от проекта, но и към настоящия момент не са публикувани на интернет страницата на АПИ.

От НПО се съмняват, че договорът за милиони е променен според Закона за обществените поръчки, след като има разпоредба договорите за обществени поръчки да се изменят само при едновременното наличие на две предпоставки. Едната е, че измененията се дължат на обстоятелства, които са били непредвидими от възложителя при полагане на дължимата грижа, а другата – измененията не водят до промяна на предмета на договора.

Дали обаче тези две изисквания на закона са спазени в действителност е въпрос, който експертите от АКФ със своя сигнал отправят към АДФИ.

Като причини за изменението на договора АПИ посочва необходимостта от превенция от различни неблагоприятни метеорологични влияния и защита срещу вандализъм. В анекса се говори и за дейности, които ще осигурят по-качествена електронна система: „разширена софтуерна функционалност“; „осигуряване на достъпност на потребителите до услугите на електронната система“; сензори, „осигуряващи по-висока технологичност, надеждност и качество“.

От АКФ обаче смятат, че няма никакви аргументи в подкрепа на твърдението, че описаните изменения на договора са резултат от обстоятелства, които не са могли да бъдат предвидени от възложителя на поръчката - АПИ.

От фонда съобщават, че екипът му продължава да работи по случая и ще информират обществеността, когато получат поисканата документация, като призовават държавните институции за отговорни и бързи действия.
 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радан Кънев е евродепутатът на "Демократична България", посочи коалицията