IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикризисните мерки в подкрепа на трудовия пазар ще бъдат ревизирани

Пенсиите се увеличават с 5% от юли, потвърди заместник-социалният министър Надя Клисурска

12:31 | 27.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ще бъде направена сериозна ревизия на антикризисните мерки в подкрепа на трудовия пазар, те ще бъдат адекватно претаргетирани и подкрепени, защото има сектори, които все още не са достатъчно подкрепени. Това каза по БНТ служебният заместник-социален министър Надя Клисурска.

Тя конкретизира по-специално секторите туризъм, търговия и ресторантьорство, които са силно засегнати от коронавирусната криза и са недостатъчно подкрепени. 

„В момента се преглеждат всички мерки, прави се анализ, те ще бъдат по-ефективни и в подкрепа на най-засегнатите сектори“, заяви служебният заместник-министър по социалната политика.

Започнахме и сериозна ревизия на всички проекти, свързани и с Плана за възстановяване в частта за социалната политика, така че да отговарят на потребностите, каза още Клисурска.

От юли ще се случи планираното увеличение на пенсиите с около 5% за всички пенсии за старост, потвърди тя.

През следващата седмица в програмата на правителството е предвидено и определяне на размера на социалната пенсия, която не е свързана с осигурителен стаж за старост - това увеличение също ще бъде с около 5%, осигурено по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Следващата седмица правителството ще вземе решение за социалната пенсия, допълни Клисурска.

Тя посочи, че решението пенсионерите да получават по 50 лева допълнително до края на мандата на служебното правителство е било сложно и трудно, защото става дума за над 104 милиона лева.

"50 лева добавка към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на служебното правителство, до края на месец юли. Над 60% от българските пенсионери живеят под прага на бедността, мярката е глътка свеж въздух", допълни Клисурска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още