IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Иванов: Ако мини „Марица-изток“ бъдат закрити, токът ще поскъпне

Най-добре е мините да работят до 2040 г., смятат от Българския енергиен и минен форум

11:07 | 30.11.18 г. 6
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако мини „Марица-изток“ бъдат закрити, цената на тока ще се повиши, каза в предаването „Преди всички“ по БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Миньори и енергетици от Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 вчера протестираха в центъра на София. А министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери протестиращите, че държавните Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 ще продължат да работят нормално. Тя уточни, ч  очаква безсрочно изключение от новите екоправила. 

„Надявам се мините да имат един по-продължителен срок на работа, а не да говорим за тяхното затваряне в един къс хоризонт. Наистина тогава ще възникнат редица социални проблеми – цената на електрическата енергия вероятно ще се повиши до нивата на регионалните пазари. Сега в момента разликата между електрическата енергия на българския пазар и на регионалните пазари е от порядъка на 15%. Когато ние самите не произвеждаме електрическа енергия, очевидно ще се наложи да внасяме от нашите съседи и особено в такава зимна обстановка, както сме в момента“, каза Антон Иванов.

Според Иванов държавата ще трябва да плаща сериозни суми за обезщетения на съкратените работници.

„Основните проблеми ще останат при нас…. ще се лишим от едно производство, което, естествено, има възможности за подобрение, оптимизиране, но все пак е наше производство. Ако се лишим от такова производство, икономическа дейност, ще останем с редица хора, които са останали без работа, т. е. социалните ни фондове ще бъдат значително натоварени с допълнителни разходи, а като се замисли човек кой точно проблем сме решили, ще му е трудно да си отговори“, коментира той.

Според него по Кодекса на труда на тях им се дължат обезщетения в доста големи размери. „По оценките в доклада на БАН това са от порядъка на половин милиард лева само за обезщетения на съкратения персонал. По думите му това са едни доста тежки финансови тежести, които ще възникнат и които в крайна сметка ще ги подели цялото общество, защото това директно отива към бюджета.

Според него е най-добре мините да работят до 2040 г.

„Хоризонтът на количествата въглища, които има като запаси, би позволил на тези централи да работят до 2060 година. Аз не си представям тази възможност по простата причина, че в ЕС вече се говори за изцяло за добив на енергия по друг начин, но не с въглища към 2050 г. Ние не можем да си позволим да се изключим от общите планове на ЕС. За мен важното е да не се допуска затварянето на централите в хоризонта до 2040 г., защото в момента опасността, която е съвсем реална, е тези централи да бъдат затворени в едни кратки срокове към 2020-2025 г. Това е опасността в момента, а за работа докато се изчерпят въглищата, вече малко ми се струва прекалено оптимистично“.

По отношение на исканията държавата да компенсира средствата за закупуване на въглеродни квоти експертът каза: „Поначало този механизъм за закупуване на квоти за емитиране на парникови газове, той е създаден като инструмент да ограничава производството на въглищните централи. Той не е пазарен механизъм, той е инструмент, който има по-скоро политически характер”.

Без минимализиране на всички разходи в ТЕЦ-овете, цената на тока ще се повиши, смята депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Според него ако не се стигне до решение на енергийното министерство и управлението на ТЕЦ "Марица-изток" да се минимизират всички разходи в тецовете, включително да се вземе решение как и по какъв начин ще имаме нови мощности с нови, чисти енергии, този процес ще продължи дълго и ще стигне до повишаване на цената на електроенергията, заяви Аталай по Нова телевизия по повод на протестите на миньорите и енергетиците от мини "Марица-изток".

Според него протестите няма да доведат до решение на проблема с въглеродните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Като знам, че ти трябва вуйчо владика за да почнеш работа в Мариците и то като най ниско ниво служител...много народ ще изплаче и Стара Загора и районът ще потъне :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Ние обикновените хора не можем да коментираме този въпрос. Наистина само експерт може да се произнесе относно казуса трябва ли да субсидираш ТЕЦ "Мариц-изток" 2 с 500 милиона лева годишно, за да ти е по-евтина електроенергията с 400(вероятно и по-малко) милиона. Колкото до апокалипсиса с който ни плашат, мисля че това е същата страшилка която ни пробутваха преди фалита на Кремиковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 5 години
Белене си е ядрена - газови може да се изградят другаде или сегашни въглищни ТЕЦ-ове да се направят на газови. С останалото, дето пишеш съм съгласен 100%. Да останат 3-4 могъщи ТЕЦ-а за студен резерв, за да заместват зимата черните плочки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Газовата централа вече е изградена, нарича се ТЕЦ Варна и два от блоковете са оборудвани с газовите инсталации. Ахмед доган си е подготвил играта. Ще се исценира при студено време, замръзване на въглищата, ще спре някъде тока и тец варна ще спаси положението. И хоп имаме си нова основна мощност;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Императорът
преди 5 години
НИКОЙ няма да ни позволи да бълваме пушиляци, щото някакви миньори искали да си копат лигнитни въглища, набийте си го в тимбериците. Управляващите ни всичките са щраусове, мислят, че като си напъхат миниатюрните малки гладкомозъчни тимберички в собствените си изходящи отверстия, та да не виждат проблемите: проблемите от самосебе си ще изчезнат - ама няма. Щели сме да внасяме точец - а ЗАЩО се пита в задачата? Защо сега нямаме още 1000 МвТ ядрена мощ, а догодина - още толкова - за да заместят пушлявите ТЕЦ-ове? Да попитаме ли картофоидът? Ами - ТРЯБВА да го попитаме и да му държим сметка - защо позволи Полуживата и мъжката любовница на един полк виетнамци да му заповядват преди няколко години, та на всичко отгоре ни набута и обезщетения да плащаме на руснаците !!! Ако не бе тоя изменник - пръвият блок на Белене вече да работи, догодина и вторият и можеше да намалим зависимостта си от пушлявите !!!Миньорите не са важни - плащат им се обезщетения и да си търсят нова работа. По същият начин на мислене (техният начин на) аз може да отворя фабрика за газени ламБи и за свещи и да искам държавата да забрани електричеството, щото ми прецаква бизнесът и оставя работниците ми без препитание.Тия ТЕЦ-ове фабрикуват ужасно скъп ток, 3 пъти поне по-скъп от тоя, дето щяхме да получавеме от Белене. По-добре тия миньори да им плащаме по 1.5 Б заплата до живот, за да лежат и да поркат по кръчмите, по-сгодно щеше да ни е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още