IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апартаментгейт срива авторитета на ГЕРБ преди изборите

Според повечето българи никой не води решителна борба с корупцията, установи Алфа Рисърч

13:41 | 01.04.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Скандалът с апартаментите и подадените оставки доведе до съществени щети за доверието към ГЕРБ два месеца преди изборите за Европарламент. Това показва национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019 г.) на Алфа Рисърч. 

За 10,3% няма проблем и това е предизборна кампания на опозицията. Според 66,6 на сто обаче има злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47,3%) също споделя това мнение. 

В по-общ план чувствително ерозира образът на ГЕРБ по отношение на заявката за решителна борба срещу  корупцията, с която дойде на власт през 2009 г. Към момента едва 12,8% от българите са убедени, че ГЕРБ води по-принципна битка в тази посока. За БСП така мислят 11,3%. В същото време 7,4 на сто са на мнение, че истинската битка се води от „други политически сили“.

Според преобладаващото мнозинство обаче (57,3%) никой не води решителна борба с корупцията в България.

Изследването не може да установи какъв е „приносът“ на последния скандал за отношението на гражданите към управлението (на фона на пререканията между партиите в малкия коалиционен партньор, дълговете на Главното мюфтийство, промените в Изборния кодекс, различни протести), но той вероятно тегли надолу партия, правителство, премиер.

Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%, отрицателното нараства до 52%. Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов (28% доверие срещу 43% недоверие). Народното събрание е „застинало“ на 8% одобрение, неодобрението расте до 59%. Президентът Румен Радев възстановява част от загубеното през декември доверие и в края на март получава положителни оценки от 51% срещу 15% отрицателни.

След арестите на знакови фигури на икономическия „преход“ в България за първи път от пет години е налице, макар и слаб, ръст в доверието към прокуратурата и съда.

Липсата на реални дебати по европейските теми и текущите скандали силно ограничават желанието за участие в предстоящите избори. Към края на март 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европарламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

В резултат след известно „откъсване“ на ГЕРБ пред БСП през февруари сега ножицата между двете политически сили плътно се затваря. Дистанцията между тях е в рамките на статистическата грешка.

Пътят, който Европа ще поеме в следващите пет години, не е безразличен за българите. Сред обществото доминира очакването за негативно влияние на Brexit – върху самата Великобритания, върху ЕС като цяло и върху България, в частност. Тази обща оценка, заедно с факта, че всяко пето домакинство вижда пряк риск за себе си, защото има близки в Обединеното кралство, карат 54% от българите да се обявят категорично против напускането на Великобритания. Мнението, че тя трябва да напусне ЕС, споделят 15%.

Същевременно несъстоялият се на 29 март развод между ЕС и Великобритания консолидира проевропейската ориентация на българина. За 63% членството ни в ЕС е без алтернатива. На обратната позиция са едва 8%.

Проблемите около Brexit са пример за ползите от членството и мнозинството от 61% подкрепят позицията за повече взаимни остъпки между държавите в името на по-силен ЕС, срещу 39%, според които националните интереси трябва да бъдат твърдо отстоявани, дори с риск за отслабване на ЕС.

Умерените, системни партии пък се припознават като способни да постигнат по-сплотен ЕС и в съотношение 2:1 са предпочитани от българските избиратели пред популистките и противопоставящите се на политическия елит формации.

Въпреки някои негативни настроения срещу конкретни решения на ЕС като пакета „Мобилност” потенциалният евроскептичен вот остава ограничен и без консолидираща го политическа сила в сравнение с други страни членки.

През последния месец образованието отново влезе във фокуса на вниманието с предложенията за спиране на помощите на родители, чиито деца не ходят на училище и въвеждане на задължително основно образование.
84% от пълнолетните жители на страната одобряват идеята за законово регламентиране на задължително основно образование вместо заложеното към момента в Конституцията обучение до 16-годишна възраст. Зад предложението застават представители на всички социално-демографски слоеве.

Подкрепено от мнозинството българи е и предложението за спиране на всички видове помощи на родители, чиито деца не посещават училище (65,8%). Въвеждането на санкция обаче среща и значим дял противници: за 29% отнемането на всички помощи би било в ущърб на детето, 5% - че помощите въобще не трябва да се обвързват с посещаването на училище.

Притеснения, че подобна мярка би ощетила децата, споделят хора в по-добро социално и материално положение от големите градски центрове. Категорични противници на мярката пък са представители на уязвимите социални групи.

Графики: Алфа Рисърч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Страхуват се от нас, тъй като знаят, че зад гърба ни е Турция----не ги съди по думите, а по действията. цитираното от теб изказване е насочено към техния електорат и към кухата част от българите, по две основни причини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 5 години
Малцина днес са наясно, че регистрация на Движението за прави и свободи като политическа партия дълго време не бе извършвана."Страхуват се от нас, тъй като знаят, че зад гърба ни е Турция" казва в онези години Ахмед Доган и това е било записано дословно в Справката на Минчо Минчев.На 26 април 1990 г. Софийски градски съд регистрира ДПС по Закона за лицата и семейството, а няколко дни преди крайния срок на регистриране, ДПС тихомълком е регистрирана за участие в следващите избори през октомври 1991 година. За тази регистрация, Софийски градски съд отказва на ДПС участие, като отказът е потвърден и от Върховния съд на Република България. Тогава Месут Йълмаз отново пише писмо с настояване ДПС да бъде допуснато до изборитеРазликата между отказа за регистрация на ДПС преди 18 години и сегашните циркове с регистрацията на СДС-Мартин Димитров е съществена: тогава ДПС не бе регистрирано, за да не бъде погазена Конституцията, понеже е политическо движение на етническа основа. Докато днес СДС Мартин Димитров няма такава отлика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 5 години
само малко допълнение, дпс е про-руска пртия, не е про-турска... ставаме като руската ***, но в умален вариант Димитър Попов, министър-председател 1990-1991 разказва, че при него са идвали от посолството на Англия да настояват да съдейства за регистрацията в съда на ДПС.http://***.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=25178&format=print&edition_id=392http://afera.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%BF%D1%81.html- Г-н Попов, как бе писана първата историческа страница на ДПС? Като министър-председател на първото след 90-а г. коалиционно правителство, известна ли ви беше справката, постъпила в МС с дата 19 март 1991 г., в която се вижда, че ДПС е получавало солидна подкрепа от страна на Турция?- Тази справка ми бе поднесена, доста време след, като бе изготвена от тогавашния министър на вътрешните работи покойният Христо Данов. Получих я година, година и половина преди внасянето й в МС и запознах министрите с нея. - Имаше ли международен натиск за регистрацията на ДПС?- Имаше, той се осъществи една година по-късно, 1991 г., през лятото. От ВНС ме информираха, че едно писмо, адресирано до мен, в превод, се раздава на всички народни представители. Твърдеше се, че от тогавашния министър-председател на Република Турция Месут Йълмаз и имаше странно съдържание: "Г-н премиер, ако искате да бъдат решени в кратко време и изгодно за Вас всички висящи въпроси, обявете, че ще приемете моята покана, ще дойдете в Турция и ще се разберем. Трябва да бъде регистрирано ДПС като политическа партия". После разбрахме, че това писмо е било съставено с помощта на тогавашния посланик на Турция в България г-н Ялчън Орал, един ловък дипломат... Във връзка с тази история, няколко дни по-късно посланикът на Кралство Великобритания помоли да го приема и ми предаде устно, че правителството на Нейно Величество кралицата на Англия ще бъде доволно, "ако г-н Димитър Попов, като номинален председател на Софийския съд използва своето влияние, за да се получи регистриране на това движение като политическа партия". Аз му казах, че това е невъзможно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 5 години
само малко допълнение, дпс е про-руска пртия, не е про-турска... ставаме като руската ***, но в умален вариант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
Frosty
преди 5 години
Авторитетът на ГЕРП се срина, защото се надyпиха на ДПС и защото се мъчат да превърнат европейска България в анадолска провинция като активно обслужват финансовите интереси на ДПС, с цел да задържат още малко на власт проваления им угоен лидер Бойко Борисов и калинките около него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 5 години
не, в пенсионерския клуб на бсп/атака го чух... така по легитимно ли е ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
Biso
преди 5 години
А Вие къде го видяхте това мнение? Или безрезервно вярвате на социологическите проучвания? Или лично сте разговаряли с няколко хиляди адекватни българи и сте се поинтересували за тяхното мнение относно ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 5 години
Дебито освен мазно кафява кремълска чорба не яде ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 5 години
еее, не ме лишавай от удоволствието да храня отре.пката :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 7
khao
преди 5 години
това казвам де.. за нас - Българите е добре и затова го искаме .... казашко-кремльовските от.репки като теб не ги броя към нас - Българите, за вас ми е ясно че не е добре.Хем съм го написал ясно, хем плоския ти мозък не го е осмислил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още