Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Април е бил по-слаб месец за българските хотелиери

Броят на нощувките и постъпленията са по-ниски от показателите през март

Април е бил по-слаб месец за българските хотелиери

Снимка: Pixabay

Април е бил по-слаб месец за българските хотелиери в сравнение с март. Наблюденията на Националния статистически институт (НСИ) показват намаление в броя на нощувките, на пренощувалите и като цяло на постъпленията на местата за настаняване.

Приходите от нощувки през април достигат 21 млн. лв., при 25 млн. лева постъпления за март. Очаквано се запазва тенденцията на по-сериозен принос за увеличение на приходите на хотелиерите от българите, защото достъпът на чужденци все още е ограничен заради COVID-19. През пролетния април 16 млн. лв. са от български граждани, а 5 млн. лв. - от чужди граждани.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през април, е 413 хиляди. Българските граждани са реализирали 333 хил. нощувки, а чуждите - 80 хиляди. По този показател също е налице спад, тъй като през първия пролетен месец броят на нощувките във всички места за настаняване беше 440 хиляди.

Реализирани нощувки по категории на местата за настаняване и месеци

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през април достига 197 хил., като 84% от тях са български граждани, които са реализирали средно по две нощувки. Чуждите граждани са 30 хил. и са реализирали средно по три нощувки, като 73% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

През април 2021 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани около 70 на сто от общия брой нощувки на чужди граждани и 35% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 20% от нощувките на чужди граждани и 30% - на българи.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през април 2021 г. е 13%. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – 15 на сто.

През април 2021 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната са функционирали 1732 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, при 1719 обекта за март.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как местните власти се справят с дигиталното управление?