IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Април зарадва търговците с 5,4% ръст на оборотите

Оборотите в търговията на дребно с горива се увеличават с 5,5% на годишна база, показаха данните на НСИ

12:14 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръст на оборотите в сектора търговия на дребно (без търговия с автомобили и мотоциклети) в рамките на 5,4% на годишна база и от 0,3% спрямо предходния месец отчете Националният статистически институт (НСИ) през април.

От данните се вижда по-значително увеличение при търговията на дребно с текстил, облекло и обувки - с 21,1% на годишна база. Спрямо март ръстът е по-ограничен - до 2,5 на сто.

Разнопосочно е движението при търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия. Спрямо миналия април увеличението е от 13,2 на сто, но на месечна база има намаление от 0,3%.

Значителни разлики се наблюдават и при търговията с компютърна и комуникационна техника. В този сектор на търговията на дребно оборотите падат с 8,4% спрямо миналата година, но спрямо март има ръст от 3 на сто.

Статистиката показва и плавно стабилизиране на продажбите на техника от началото на годината - през първите месеци оборотите се свиваха с 18% през януари и с по 13,6% през февруари и март на годишна база.

Без ясна тенденция обаче остават продажбите чрез поръчки по пощата, телефона или интернет. През април има ръст от 8,3% на годишна база, а в предходния месец - намаление от 4,3 на сто. На месечна база оборотите в този сегмент на търговията на дребно се увеличават с 3,8% през април.

Данните на НСИ показват още и значително увеличение на оборотите при търговията с горива - от 5,5% спрямо април 2015 година. През март обаче годишното изменение беше в рамките на малко над 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още