IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аптеки може да спрат да изпълняват рецепти по Здравна каса*

Здравният фонд отказа да плати дължимите суми за първата половина на ноември

11:08 | 21.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Аптеки може да спрат да изпълняват рецепти по Здравна каса по празниците, прогнозират от Българския фармацевтичен съюз (БФС). От организацията смятат, че това може да се случи, след като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отказа да плати дължимите суми за първата половина на ноември.

Хиляди пациенти вероятно ще останат без лекарства по празниците след като Надзорният съвет на НЗОК реши да не изплати нищо от дължимите суми към аптеките за периода 1-15 ноември тази година, посочва се в съобщение на БФС.

Решението за разпределението на средствата бе гласувано от Надзорния съвет на фонда снощи.

Изненадан съм за това решение, след като имахме договореност с НЗОК поне част от сумата да бъде платена до края на тази седмица, коментира проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Според решението на Надзорния съвет на Касата от 20 декември 2016 г. парите в размер на близо 31 млн. лв. ще бъдат преведени след 9 януари 2017 г., което на практика обрича пациентите да останат без лекарства следващите три седмици, смята проф. Гетов. 

Търговците на едро се очаква да спрат да зареждат аптеките, което ще създаде проблеми с лекарствоснабдяването, смятат от фармацевтичния съюз. Това ще засегне най-вече скъпоструващите лекарства.

От БФС припомнят, че съгласно договорите на аптеките те имат право да спрат отпускането на лекарства при неплащане на дължимите суми от НЗОК.

Гетов напомни, че по закон сумите от отстъпки, които фармацевтичните фирми плащат, могат да се използват само за лекарства.

НЗОК ще плати част от дължимото на аптеките за ноември до края на годината, стана ясно в края на деня след спешна среща с министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов. Надзорният съвет на НЗОК също потвърди решението.

Това ще позволи безпроблемното и непрекъснато снабдяване на аптеките, работещи с НЗОК, както и ще гарантира достъпа на пациентите до необходимите им лекарствени продукти, уточняват от БФС.

* Актуализирана към 17.20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още